05-02-2020

Avocado even goed als statines voor verlaging cholesterol

De meest voorkomende cholesterolverlagers zijn statines. Onderzoekers van de Penn State University in de Amerikaanse staat Pennsylvania zeggen nu dat het eten van een avocado per dag het ‘slechte’ LDL-cholesterol in toom kan houden. Na vijf weken gaan de niveaus al ‘aanzienlijk’ naar beneden.

Voor de test werd een groep van 45 mensen geselecteerd met overgewicht of obesitas. De deelnmers volgden al een vetarm dieet zonder avocado. Zij kregen een nieuw dieet met avocado voorgeschoteld om te zien of dat beter werkte voor hun cholesterolgehalte.
Na vijf weken bleek dat de avocado de grootste impact maakte op het LDL-cholesterol en ervoor had gezorgd dat de niveaus aanzienlijk waren gedaald, zo meldden de onderzoekers.

Voorkomen plaque

De vrucht lijkt zijn pijlen te richten op de LDL-deeltjes die oxideren – oftewel die worden blootgesteld aan zuurstof – en juist deze geoxideerde deeltjes veroorzaken de opbouw van plaque in de slagaders, aldus de onderzoekers. Oxidatie is een biologisch proces dat wordt geassocieerd met zowel hart-en vaatziekten als kanker.

Naast het beheersbaar houden van cholesterol, zitten avocado’s vol gezonde vetten, zoals carotenoïden die ook nog eens goed zijn voor de gezondheid van uw oog.

J Nutr. 2019 Oct 14. pii: nxz231

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws