05-02-2020

Avocado even goed als statines voor verlaging cholesterol

De meest voorkomende cholesterolverlagers zijn statines. Onderzoekers van de Penn State University in de Amerikaanse staat Pennsylvania zeggen nu dat het eten van een avocado per dag het ‘slechte’ LDL-cholesterol in toom kan houden. Na vijf weken gaan de niveaus al ‘aanzienlijk’ naar beneden.

Voor de test werd een groep van 45 mensen geselecteerd met overgewicht of obesitas. De deelnmers volgden al een vetarm dieet zonder avocado. Zij kregen een nieuw dieet met avocado voorgeschoteld om te zien of dat beter werkte voor hun cholesterolgehalte.
Na vijf weken bleek dat de avocado de grootste impact maakte op het LDL-cholesterol en ervoor had gezorgd dat de niveaus aanzienlijk waren gedaald, zo meldden de onderzoekers.

Voorkomen plaque

De vrucht lijkt zijn pijlen te richten op de LDL-deeltjes die oxideren – oftewel die worden blootgesteld aan zuurstof – en juist deze geoxideerde deeltjes veroorzaken de opbouw van plaque in de slagaders, aldus de onderzoekers. Oxidatie is een biologisch proces dat wordt geassocieerd met zowel hart-en vaatziekten als kanker.

Naast het beheersbaar houden van cholesterol, zitten avocado’s vol gezonde vetten, zoals carotenoïden die ook nog eens goed zijn voor de gezondheid van uw oog.

J Nutr. 2019 Oct 14. pii: nxz231

Uit dezelfde categorie

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Noten en zaden voor een gezonder hart

Maak noten en zaden je favoriete dagelijkse tussendoortje: dat kan je hartgezondheid ten goede komen. Als je er dagelijks een handjevol van eet, verlaagt dat waarschijnlijk het risico op hart- en vaatziekten met 20 tot 25%, zeggen onderzoekers van de Universiteit van...

Blauwe bessen stimuleren vetverbranding

Blauwe bessen zijn supergezond, maar ze werken nog beter tijdens het sporten. Elke dag 25 gram van de gevriesdroogde variant eten draagt bij aan een snellere vetverbranding tijdens het sporten. De bessen bevatten veel anthocyanen

PFAS aangetroffen in papieren rietjes

In plaats van plastic rietjes gebruiken we steeds vaker de papieren variant. Denk maar eens aan de rietjes van drinkpakjes, in de horeca en misschien heb je ze thuis ook wel liggen. Uit recent gepubliceerd onderzoek blijkt echter dat achttien van de twintig soorten papieren rietjes PFAS bevatten

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.