Autisme niet altijd levenslang

Autisme is niet onveranderlijk en het hoeft zeker niet een leven lang te blijven bestaan. De symptomen kunnen in de loop van de jeugd veranderen en afnemen, zo blijkt uit een groot nieuw onderzoek.

Bij ongeveer 30 procent van de kinderen met autisme nam de ernst van de symptomen tussen de leeftijd van drie en zes jaar af, zeggen onderzoekers van de University of California.
Ze volgden 125 kinderen met autisme – 89 jongens en 36 meisjes – en maten steeds de ernst van hun symptomen tijdens de vroege kinderjaren.

Bij ongeveer de helft van de kinderen bleef de ernst van de symptomen hetzelfde en in 16 procent van de gevallen nam die toe, maar bij bijna 30 procent verbeterden de symptomen. Bij een kleine groep daarvan verdween het autisme helemaal.

De onderzoekers weten niet precies waarom de symptomen veranderden, maar ze wijzen op een aanzienlijke hersengroei die in die vroege jaren plaatsvindt. Het manifesteert zich ook anders bij jongens dan bij meisjes; bij meisjes verbeteren de symptomen eerder. Intelligentie lijkt ook een rol te spelen; kinderen met een hoger IQ hadden meer kans op verbetering van hun autisme.

J Autism Dev Disord, 2020; doi: 10.1007/s10803-020-04526-z

 

 

Uit dezelfde categorie

Uitgelezen; Pijn

In zijn boek Pijn legt prof. dr. Bart Morlion niet alleen uit hoe pijn werkt, maar ook hoe we er beter mee om kunnen gaan. Zijn aanpak is om met goede begeleiding en een juiste diagnose het pijnprobleem minder aanwezig te maken in het leven van een patiënt. Morlion is...

Het laatste nieuws