26-07-2008

Atkins: de koolhydraten waren eigenlijk nooit het probleem

Het controversiële dieet van dr. Atkins met veel eiwitten en weinig koolhydraten blijft nog jaren na zijn dood fascineren. Zijn dieet is een extreem doorgevoerde versie van het ketogene dieet met veel vetten. In tegenstelling tot de meeste andere variaties op dit thema mag je van Atkins de eerste tijd, waarin je veel gewicht verliest, vrijwel geen koolhydraten eten.
Er is heel wat kritiek gespuid over Atkins’ dieet, met name door artsen en voedingsdeskundigen die zeggen dat het gevaarlijk is om een hele categorie voedingsstoffen weg te laten, al is het maar een paar weken. Maar werkt het eigenlijk, als je bereid bent dit gezondheidsrisico te nemen om af te vallen?
Men besloot dit uit te zoeken en vergeleek het Atkins-dieet met een meer uitgebalanceerde benadering bij twintig volwassenen met overgewicht. Het experiment duurde zes weken, de deelnemers moesten zich strikt aan het dieet houden en niemand mocht aan fitness doen. De Atkins-groep kreeg een dieet dat 60 procent van de energie in de vorm van vetten en nog geen 5 procent in de vorm van koolhydraten leverde, terwijl de anderen op een dieet werden gezet dat voor 30 procent uit vetten en voor 40 procent uit koolhydraten bestond.
Na deze zes weken meldden beide groepen evenveel gewichtsverlies, hoewel de Atkins-groep ook aangaf dat zij meer last hadden van vermoeidheid en emotionele problemen en volgens bloedonderzoek meer kans hadden op een ernstig probleem met hun gezondheid.
Naar aanleiding van dit onderzoek rijst een belangrijke vraag. De zes weken bestrijken de periode waarin het Atkins-dieet het effectiefst zou moeten zijn, maar toch gaf het geen betere resultaten dan het dieet waarin wel veel koolhydraten zaten.
Dit wijst erop dat er iets niet klopt bij deze methode. Zoals we al eerder hebben aangegeven, is bij afvallen het type stofwisseling van de betrokken persoon een van de sleutelfactoren. Voor sommigen is Atkins inderdaad misschien de ideale aanpak, maar het is niet per se voor iedereen de juiste keus.
Een andere belangrijke factor, die Atkins bijna bij toeval lijkt te hebben gevonden, is dat er in zijn dieet meestal geen plaats is voor geconserveerde voedingsmiddelen, die waarschijnlijk de grootste boosdoeners zijn als het gaat om gewichtstoename9.
9 Am J Clin Nutr, 2006; 83: 1055-1061

 

 

Uit dezelfde categorie

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Noten en zaden voor een gezonder hart

Maak noten en zaden je favoriete dagelijkse tussendoortje: dat kan je hartgezondheid ten goede komen. Als je er dagelijks een handjevol van eet, verlaagt dat waarschijnlijk het risico op hart- en vaatziekten met 20 tot 25%, zeggen onderzoekers van de Universiteit van...

Blauwe bessen stimuleren vetverbranding

Blauwe bessen zijn supergezond, maar ze werken nog beter tijdens het sporten. Elke dag 25 gram van de gevriesdroogde variant eten draagt bij aan een snellere vetverbranding tijdens het sporten. De bessen bevatten veel anthocyanen

PFAS aangetroffen in papieren rietjes

In plaats van plastic rietjes gebruiken we steeds vaker de papieren variant. Denk maar eens aan de rietjes van drinkpakjes, in de horeca en misschien heb je ze thuis ook wel liggen. Uit recent gepubliceerd onderzoek blijkt echter dat achttien van de twintig soorten papieren rietjes PFAS bevatten

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.