Aspirine niet nodig voor de helft van 70-plussers die haar innemen

De boodschap komt maar niet over: ondanks alle gezondheidswaarschuwingen nemen veel te veel mensen nog steeds elke dag een aspirine ‘voor het geval dat’ tegen hartziekten en beroerten.

Drie grote studies concludeerden vorig jaar dat de risico’s van een lage dosis aspirine – en vooral het verhoogde risico op een gevaarlijke en zelfs dodelijke maagbloeding – groter zijn dan de voordelen ervan.De Amerikaanse Hartstichting veranderde dit jaar het advies door iedereen boven de 70 aan te raden om te stoppen met inname van laaggedoseerde aspirine tegen hartziekten, behalve voor degenen die al hartproblemen hebben of een hartaanval hebben gehad.
Ondanks deze waarschuwing nemen veel Amerikanen van boven de 40 nog steeds routinematig aspirine in als ‘voorzorgsmaatregel’ tegen hartziekte – wat erop neerkomt dat ze pillen slikken in plaats van beter te gaan eten of meer bewegen. Zelfs mensen met een maagzweer – die het risico op maagbloedingen verhoogt – nemen dagelijks aspirine, zo ontdekten onderzoekers van Beth Israel Deaconess Medical Center.

Een ‘aanzienlijk’ aantal mensen van 70-plus neemt uit zichzelf aspirine in en zegt dit niet tegen de arts, aldus de onderzoekers.Zij onderzochten de gegevens uit een enquête, de US National Health Interview Survey, en ontdekten dat 25 procent van de Amerikanen van boven de 40 – ongeveer 29 miljoen mensen – dagelijks aspirine slikt, ook al hebben ze geen hartziekte. Van deze mensen deden 6,6 miljoen dat zonder het hun arts te melden.Voor mensen van boven de 70 zijn de cijfers nog zorgelijker; van hen slikt de helft dagelijks aspirine. Onder mensen met een maagzweer was het aantal zelfs nog hoger, terwijl zij al meer risico lopen op een maagbloeding.

Eerlijk gezegd is dit meer een kwestie van marketing dan van wetenschap. Mensen werden op zo’n grote schaal zodanig onder druk gezet om dagelijks een aspirientje te slikken dat velen de veel stillere boodschappen om dat juist niet te doen, niet hebben gehoord.

Ann Intern Med. 2019 Jul 23

Uit dezelfde categorie

Risico eierstokkanker beroepsafhankelijk?

Canadese Wetenschappers van de Universiteit van Montreal hebben het risico op eierstokkanker binnen verschillende beroepssectoren onderzocht. Volgens de onderzoekers is een toegenomen risico te verklaren door de blootstelling aan chemische stoffen binnen bepaalde...

E-mailen verkleint risico op dementie

Als je alleen woont, kan het sturen van appjes en e-mails je risico op het ontwikkelen van dementie verkleinen. Sociaal isolement wordt erkend als een ‘substantiële risicofactor’ voor dementie, maar volgens onderzoekers van deJohns Hopkins University School of...

Opioïden bij rug- en nekklachten?

Overweeg je om sterke pijnstillers te gaan gebruiken? Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het gebruik hiervan bij acute rug- of nekpijn niet of nauwelijks helpt. Wetenschappers van de Universiteit van Sydney hebben in het zogeheten OPAL-onderzoek (Opiaten voor...

Psychedelica tegen zware depressies

Een psychedelische drug, ook wel de 'spirituele molecule' genoemd, kan ernstige depressies verlichten en zelfs omkeren. DMT (dimethyltryptamine), het actieve ingrediënt in ayahuasca, is vergelijkbaar met de actieve ingrediënten in LSD en paddo's, die ook hebben...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.