07-02-2019

Artsen schrijven nog steeds evenveel opioïden voor

Lang niet alle artsen lijken zich druk te maken over de epidemie van opioïdenmisbruik die massa’s mensen heeft vernietigd, want ze schrijven nog evenveel pijnstillers voor als voorheen.

Het aantal recepten voor deze medicijnen is nog ongeveer hetzelfde als 10 jaar geleden, en dat geldt ook voor de laatste jaren waarin de opioïdenepidemie de krantenkoppen haalde.

Recepten

Onderzoekers van de Mayo Clinic analyseerden alle geneesmiddelen die tussen 2007 en 2016 aan 48 miljoen Amerikaanse patiënten werden voorgeschreven. Het aantal recepten voor opioïden bleef gedurende die periode redelijk constant, waarbij 52 procent van de gehandicapte patiënten een opioïde pijnstiller kreeg voorgeschreven.

Het enige gevolg van de media-aandacht lijkt een lichte verlaging van de dosering te zijn, van gemiddeld 9 oxycodon-pillen per dag in 2012 tot gemiddeld 8 per dag in 2016.

Drie keer hoger

Deze bevindingen zijn in overeenstemming met de analyse van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC), die meldden dat het voorschrijven van opioïden tussen 1999 en 2010 dramatisch toenam en in de vijf jaar daarna weer daalde. Desalniettemin was het aantal recepten in 2015 nog steeds drie keer hoger dan in 1999.

Het aantal sterfgevallen door overdoses met opioïden verdubbelde tussen 1999 en 2014, en steeg zelfs met 28 procent binnen één jaar tussen 2015 en 2016.

Bron: BMJ, 2018; k2833
 

Uit dezelfde categorie

Ashwaganda als geneesmiddel

Ashwaganda, een traditioneel Indiaas kruid, toont potentie in medisch gebruik, maar er is meer onderzoek nodig naar de efficiëntie en bijwerkingen.

Minder slikken: hulp bij medicatie afbouwen

Patiënten in de psychiatrie zouden na een crisis hun medicatie moeten afbouwen naar een minimale dosis, om mogelijke schadelijke gevolgen en bijwerkingen te verminderen.1 Psychiater Remke van Staveren vertelde het NRC dat artsen vaak wel weten hoe ze medicatie moeten...

Psychedelica tegen zware depressies

Een psychedelische drug, ook wel de 'spirituele molecule' genoemd, kan ernstige depressies verlichten en zelfs omkeren. DMT (dimethyltryptamine), het actieve ingrediënt in ayahuasca, is vergelijkbaar met de actieve ingrediënten in LSD en paddo's, die ook hebben...

Het laatste nieuws