Artrose van de knie is niet zomaar een ouderdomskwaal. Het is een ziekte die te voorkomen is, zo blijkt uit recent onderzoek.
De ziekte heeft weinig te maken met ouder worden, of zelfs maar met slijtage. Het is waarschijnlijker dat ze veroorzaakt wordt door omgevingsfactoren, zoals luchtvervuiling.
Het aantal artrose-gevallen is verdubbeld in de afgelopen honderd jaar, maar deze epidemie is niet te wijten aan het feit dat we langer leven of aan een toename van ons lichaamsgewicht. Dat zijn niet gefundeerde veronderstellingen, volgens onderzoekers van de Universiteit van Harvard. Zij onderzochten de skeletten van 1.581 mensen die in de negentiende eeuw leefden en ouder waren dan vijftig toen ze stierven, en vergeleken deze met die van 819 mensen met een vergelijkbare leeftijd in de twintigste eeuw. Nadat gecontroleerd werd voor leeftijd en BMI zagen ze dat het aantal gevallen van artrose van de knie verdubbeld was in de laatste groep. Dit wijst erop dat de ziekte veroorzaakt wordt door iets anders dan een toegenomen levensverwachting en lichaamsgewicht.
Een groot verschil tussen beide eeuwen is de toenemende industrialisering en milieuvervuiling, die veel meer impact kunnen hebben op artrose dan de boosdoeners die de huidige geneeskunde verantwoordelijk acht, aldus de onderzoekers.
Bron: Proc Natl Acad Sci, 2017; 114: 9332–6