17-11-2008

Artritismiddelen krijgen strengste veiligheidswaarschuwing

De dagen van een nieuwe groep middelen voor artritis, TNF-α-blokkerende middelen, zijn wellicht geteld. Ze blijken ernstige schimmelinfecties en tuberculose (tbc) te veroorzaken met soms dodelijke afloop. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) maant de fabrikanten van de TNF-α-blokkerende middelen om de waarschuwing op de verpakking te verscherpen. De FDA had eerder al een black box-waarschuwing ingesteld, die artsen erop wijst dat een middel potentieel gevaarlijk is.
De TNF-α-blokkers werden ontvangen als het veilige alternatief voor de COX-2-groep voor mensen met artritis. Tegen een middel uit die laatste groep, Vioxx, werd het grootste collectieve proces in de geschiedenis gehouden toen bleek dat het verantwoordelijk was voor minstens 60.000 doden. Maar de TNF-α-blokkers hebben zo hun eigen problemen. De FDA is bedolven onder de meldingen dat de middelen ernstige schimmelinfecties veroorzaken, soms met de dood als gevolg. In veel gevallen heeft de arts te laat ingegrepen en zich waarschijnlijk niet gerealiseerd dat het middel de veroorzaker was. Daardoor overleed de patiënt aan de infectie. Bij een uitbraak onder 21 patiënten overleden er 12.
Bron: JAMA, 2008; 300: 1639
 

Uit dezelfde categorie

Ashwaganda als geneesmiddel

Ashwaganda, een traditioneel Indiaas kruid, toont potentie in medisch gebruik, maar er is meer onderzoek nodig naar de efficiëntie en bijwerkingen.

Minder slikken: hulp bij medicatie afbouwen

Patiënten in de psychiatrie zouden na een crisis hun medicatie moeten afbouwen naar een minimale dosis, om mogelijke schadelijke gevolgen en bijwerkingen te verminderen.1 Psychiater Remke van Staveren vertelde het NRC dat artsen vaak wel weten hoe ze medicatie moeten...

Psychedelica tegen zware depressies

Een psychedelische drug, ook wel de 'spirituele molecule' genoemd, kan ernstige depressies verlichten en zelfs omkeren. DMT (dimethyltryptamine), het actieve ingrediënt in ayahuasca, is vergelijkbaar met de actieve ingrediënten in LSD en paddo's, die ook hebben...

Het laatste nieuws