10-02-2021

Appelazijn en tanderosie

Gebruik van appelazijn tegen allerlei kwaaltjes wint de laatste tijd aan populariteit. Het zou kunnen helpen om de bloedsuikerspiegel te reguleren, af te vallen en brandend maagzuur te voorkomen. Echter, veelvuldig gebruik kan een heel ander gezondheidsprobleem veroorzaken, tanderosie.

Appelazijn wordt sinds lange tijd gebruikt als conserveermiddel om voedsel langer te kunnen bewaren. Het is, als het niet gepasteuriseerd wordt, een levend fermentatieproduct dat ontstaat door appels op een gecontroleerde manier te laten vergisten. Naast verschillende vitaminen, zoals B-vitaminen, en enzymen, bevat appelazijn een grote hoeveelheid azijnzuur. Deze zure stof remt bacteriegroei, maar tast ook het tandglazuur aan.

Zuur slecht voor je tanden

Wetenschappers vonden het effect van azijn op het tandglazuur tijdens het uitvoeren van een studie naar de effecten van appelazijn op de bloedsuikerspiegel. Deelnemers aan het onderzoek kregen gedurende acht weken een drankje met azijn met totaal 3,6 gram azijnzuur, of een pil met appelazijnextract met daarin 0,045 gram azijnzuur. De azijn werd ingenomen tijdens de maaltijd. Na acht weken constateerde een mondhygiënist dat bij de mensen die appelazijn hadden gebruikt de tanderosie met 18% was toegenomen ten opzichte van het begin van de studie. Bij de mensen die de appelazijnpil hadden gebruikt was de kwaliteit van het tandglazuur niet afgenomen. Azijnzuur lost het tandglazuur op, waardoor het glazuur tijdelijk zachter wordt en makkelijker kan slijten.

Als je kiest voor het gebruik van appelazijn, dan is het verstandig om minimaal een uur te wachten met het poesten van je tanden, zodat het tandglazuur weer kan verharden. Laat de azijn zo min mogelijk in contact komen met je tanden, gebruik eventueel een rietje en spoel je mond na inname na met water om de zuurresten te verwijderen.

Bron: Journal of Medicinal Food, Dec 2020

 

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws