15-01-2021

Antioxidanten verlagen mogelijk kans op hartziekten en vroegtijdig overlijden

Uit nieuw onderzoek blijkt dat mensen met een lage antioxidantstatus een grotere kans hebben om vroegtijdig te overlijden. Daarnaast hebben zij tevens een verhoogde kans op hartziekten. Gezonde voeding rijk aan antioxidanten, zoals vitamine C, vitamine E en carotenoïden zou uitkomst kunnen bieden.

Wereldwijd is 31 procent van de overlijdensgevallen te wijten aan hart- en vaatziekten. De grootste risicofactoren voor het ontstaan van hartziekten zijn de aanwezigheid van (laaggradige) ontstekingen en een verhoogde oxidatieve stress. Dit zijn tevens risicofactoren die vaak door een gezonde voeding en leefstijl gunstig te beïnvloeden zijn.

Voeding en suppletie

Onderzoekers hebben de data van 9709 mannen tussen de 50-59 jaar bekeken. De mannen kwamen allen uit Noord-Ierland of Frankrijk en hadden bij de start van de studie geen hartziekten. Aan het begin van de studie werd bij de deelnemers onderzocht of er risicofactoren aanwezig waren die het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten vergrootten. Er werd onder andere gekeken naar het voedingspatroon, rookgedrag, alcoholconsumptie, bloeddruk en sporten. Daarnaast werden verschillende antioxidanten in het bloed gemeten, namelijk vitamine C, retinol (vitamine A), twee vormen van vitamine E en zes verschillende carotenoïden (onder andere betacaroteen, luteïne, lycopeen en zeaxanthine). De mannen werden gedurende tien jaar gevolgd.

Na tien jaar bleek dat de mannen die een verlaagde antioxidantstatus hadden een verhoogd risico hadden om vroegtijdig te overlijden. Tevens hadden de mannen met een lage antioxidantstatus vaker last van hartziekten. Waar alle antioxidanten, behalve een vorm van vitamine E, betrokken waren de kans op vroegtijdig overlijden, was retinol het sterkst geassocieerd met het ontstaan van hartziekten. De wetenschappers concluderen dat voldoende inname van groenten, fruit en noten gunstig kan zijn ter voorkoming van hartziekten en vroegtijdig overlijden, omdat deze rijk zijn aan een groot aantal verschillende antioxidanten.

Bron: springer.com

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws