24-01-2018

Antilichamen laten klachten migraine afnemen

Een groot deel van de mensen in Nederland heeft weleens last van migraine, een vervelende hersenaandoening die klachten met zich mee kan brengen. Ongeveer 33 procent van de vrouwen en 13 procent van de mannen krijgt in hun leven te maken met migraine. 25 procent van de vrouwen heeft er minimaal één keer per jaar last van. Bij de mannen is dit 7,5 procent. Maar nu is er mogelijk een manier die de klachten, horende bij migraine, kan aanpakken.

Klachten die bij migraine kunnen optreden zijn hoofdpijn, misselijkheid, uitvalsverschijnselen en overgevoeligheid voor zowel licht als geluid. Er zijn verschillende vormen van migraine. Iedereen ervaart migraine anders, zo kunnen de klachten anders zijn, maar ook de ernst van de klachten, de duur en hoe vaak aanvallen voorkomen.

CGRP neutraliseren

Onderzoekers zijn dan ook volop bezig om te onderzoeken hoe deze hersenaandoening behandeld kan worden. De stof die vrijkomt bij migraine is CGRP. De hoop is nu gevestigd op migraine-antilichamen die het eiwit CGRP kunnen neutraliseren. Hierdoor kan migraine worden tegengegaan.

Minder klachten door antilichamen

Aan het onderzoek deden 955 patiënten mee. Deze onderzoekspopulatie had voorafgaand aan het onderzoek gemiddeld acht dagen per maand last van deze hersenaandoening. De deelnemers kregen het antilichaam erenumab toegediend. Vervolgens werd de werking van dit antilichaam onderzocht. Het bleek dat bij de helft van de onderzoekspopulatie die erenumab kreeg toegediend, het aantal dagen waarop zij last hadden van migraine was gehalveerd. Bij de controlegroep was dit 27 procent. Ook werd er een ander antilichaam getest, fremanezumab. Fremanezumab werd getest bij 1.130 patiënten die chronische migraine hebben. Na het toedienen van dit antilichaam had maar liefst 41 procent gemiddeld de helft minder dagen last van hun klachten. Bij de controlegroep was dit 18 procent.

Bron: N Engl J Med 2017; 377:2123-2132

Uit dezelfde categorie

Kruiden & kwaaltjes: Verkoudheid

Kwaaltjes, klachten en ziekten worden al sinds mensheugenis behandeld met geneeskrachtige kruiden en planten. Vanaf het ontstaan van de synthetische geneesmiddelenindustrie is dit niet meer vanzelfsprekend. Toch blijft die eeuwenoude kennis relevant voor de...

Het laatste nieuws