11-06-2019

Antidepressivum verhoogt kans op botbreuken bij ouderen

Een team van Australische onderzoekers heeft aan de bel getrokken over het gebruik van antidepressiva. Ze hebben een verband tussen de medicatie en een toename van vallen bij ouderen waargenomen. De antidepressiva worden voorgeschreven bij het behandelen van depressie, pijn en dementie. De mogelijke bijwerkingen zijn duizeligheid, een wazig zicht en slaperigheid.

Al deze bijwerkingen verhogen de kans op vallen en met name heupbreuken. Deze heupfracturen en andere botbreuken zijn mogelijk fataal voor ouderen. Het risico is nog hoger bij het combineren van antidepressiva, iets wat veel voorkomt. In dat geval is het risico tot wel vijf keer hoger, aldus leider van het onderzoek professor Libby Roughead. Samen met haar collega Kerrie Westaway raadt zij aan om bij het voorschrijven van antidepressiva er goed op te letten of de patiënt deze echt nodig heeft.

Het risico verlagen

Het risico op vallen verlaagt door de hoeveelheid medicatie af te bouwen. De wetenschappers raden begeleiding met pedicures, regelmatige therapie en meer beweging om het risico op vallen verder te verlagen aan.

Antidepressivagebruik

In Australië slikt bijna tien procent van de bevolking antidepressiva. In Nederland is het weliswaar lager, maar met een op de vijftien inwoners is het alsnog significant. Eerder Nederlands onderzoek uit 2003 gaf al vergelijkbare resultaten over het verminderen van medicatie om het risico op vallen te verminderen.

Bron: Pharmacy (Basel). 2019 Jun 6;7(2). pii: E55.

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws