04-03-2010

Antidepressiva nauwelijke werkzaam bij depressie

Antidepressiva nauwelijks werkzaam bij depressie


Hoewel de verkoop in de miljarden dollars loopt doen antidepressiva eigenlijk niet wat ze moeten doen. Bij de meeste mensen met een echte klinische depressie helpen ze niet.
Onderzoekers denken dat een herseneiwit genaamd monoamine oxidase A (MAO-A) de oorzaak is van de meeste depressies, maar daar hebben deze medicijnen geen vat op. Dat zou de reden zijn dat ze in meer dan de helft van de gevallen niet helpen. Eerdere generaties antidepressiva uit de jaren zeventig pakten deze MAO eiwitten juist wel aan, maar daar kwam men van terug vanwege de negatieve bijwerkingen, vooral in combinatie met sommige voedingsmiddelen. De research richtte zich daarna niet langer op deze eiwitten, wat leidde tot nieuwe – minder effectieve – middelen. Wetenschappers van het Centre for Addiction and Mental Health in Toronto, Canada onderzochten de effectiviteit van antidepressiva met behulp van geavanceerde apparatuur om de hersenen in beeld te brengen. Zij concludeerden dat de tijd een betere heelmeester is dan alle pillen. Bij de meeste depressiepatiënten normaliseerde de productie van het MAO-A eiwit na verloop van tijd vanzelf.

Bron: Arch Gen Psychiatry, 2009; 66: 1304-1312
 

Uit dezelfde categorie

Ashwaganda als geneesmiddel

Ashwaganda, een traditioneel Indiaas kruid, toont potentie in medisch gebruik, maar er is meer onderzoek nodig naar de efficiëntie en bijwerkingen.

Minder slikken: hulp bij medicatie afbouwen

Patiënten in de psychiatrie zouden na een crisis hun medicatie moeten afbouwen naar een minimale dosis, om mogelijke schadelijke gevolgen en bijwerkingen te verminderen.1 Psychiater Remke van Staveren vertelde het NRC dat artsen vaak wel weten hoe ze medicatie moeten...

Psychedelica tegen zware depressies

Een psychedelische drug, ook wel de 'spirituele molecule' genoemd, kan ernstige depressies verlichten en zelfs omkeren. DMT (dimethyltryptamine), het actieve ingrediënt in ayahuasca, is vergelijkbaar met de actieve ingrediënten in LSD en paddo's, die ook hebben...

Het laatste nieuws