19-08-2019

Anticonceptie zonder hormonen deel 4: het morning-afterspiraaltje

In Nederland gebruikt 42 procent van de vrouwen tussen de 16 en de 49 jaar de anticonceptiepil. Naast de pil bestaan er vele andere anticonceptiemethoden met minder negatieve gevolgen voor de gezondheid. De Duitse gynaecologe Dorothee Struck merkte dat hier weinig over bekend is. Daarom schreef zij het boek Anticonceptie zonder hormonen. In vier artikelen geven we interessante passages weer uit het boek. Dit laatste deel gaat over het morning-afterspiraaltje. Een nog redelijk onbekende optie in de eerste dagen na anticonceptiepech.
Hoewel anticonceptie ervoor moet zorgen dat er geen bevruchting plaatsvindt na gemeenschap, is het toch belangrijk om de opties voor ‘ongelukjes’ te kennen. Want wat zijn de opties als het condoom is gescheurd of als de eisprong (bij een cyclusnotitie) toch langer bleek te duren deze maand? In de eerste dagen na ‘anticonceptiepech’, kan een zwangerschap voorkomen worden met een hormoonpreparaat (morning-afterpil) of een koperspiraaltje.

Morning-afterspiraaltje

Alle koperhoudende spiraaltjes zijn geschikt als morning-aftermiddel. Als het spiraaltje wordt geplaatst na de eisprong, ontstaat er een sterke irritatie van het baarmoederslijmvlies. Hierdoor kan een bevruchte eicel zich niet innestelen. Vooral voor vrouwen die na anticonceptiepech langdurig niet zwanger willen worden, is het morning-afterspiraaltje een goede keuze. Het is een betrouwbaar anticonceptiemiddel voor jaren.

Spiraaltje vs morning-afterpil

Als we het morning-afterspiraaltje vergelijken met de morning-afterpil, is het spiraaltje betrouwbaarder wat betreft het voorkomen van onbedoelde zwangerschappen. Daarnaast kan er na plaatsing van het spiraaltje als morning-aftermiddel nog steeds borstvoeding worden gegeven; bij morning-afterpillen moet moedermelk soms wel tot 36 uur worden afgekolfd en weggegooid. Ook wordt de werking van het spiraaltje niet verminderd door medicijnen tegen epilepsie, psychische aandoeningen, schimmelwerende middelen, bij de morning-afterpil is dit wel het geval. Cyclusverschuivingen komen bij het spiraaltje niet voor, omdat er niet wordt ingegrepen in het hormoonsysteem en ook heeft het geen invloed op het lichaamsgewicht van de vrouw.

Een nadeel van het spiraaltje is dat het plaatsen iets pijnlijker is als de vrouw niet ongesteld is; de baarmoedermond zit dan dicht. Tussentijdse bloedingen treden in de eerste en tweede cyclus na het plaatsen wat vaker op in vergelijking met plaatsing van een spiraaltje tijdens de menstruatie. Bij onbeschermde seks met een nieuwe partner of na een verkrachting is de morning-afterpil eventueel geschikter dan het spiraaltje. Dit omdat het risico op besmetting met eventuele soa’s groter wordt door het plaatsen van het spiraaltje in de baarmoeder. Ook de kosten van een spiraaltje zijn hoger dan de morning-afterpil. De pil kost ongeveer € 25,-. De kosten van een spiraaltje hangen af van of deze wordt geplaatst in een ziekenhuis, behandelcentrum of bij de huisarts. Tot slot is het voor vrouwen met een sterk ethisch-religieuze instelling belangrijk te weten dat een spiraaltje als morning-aftermiddel kan worden beschouwd als vruchtafdrijving.

Lees het eerste deel, tweede deel en derde deel uit deze serie.

Bron: Anticonceptie zonder hormonen, alternatieven voor pil & co
Dorothee Struck, Succesboeken, ISBN: 9789492665287

Uit dezelfde categorie

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Mindfulness training onderzocht

Een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk heeft de effectiviteit van op mindfulness gebaseerde interventies voor de behandeling van mensen die lijden aan psychische problemen onderzocht.1 Het aanbod aan interventies om...

Leefstijl in de psychiatrie

Onlangs plaatste www.gzpsychologie.nl een artikel waarin psychiater en mindfulness trainer Mischa Selis vertelde over haar zienswijze.1 Zij pleit voor meer aandacht voor leefstijl en somatiek in de psychiatrie, waarbij somatiek de medische discipline is rondom het...

Ga zingen na een beroerte

Ken je iemand die een beroerte heeft gehad, raad diegene dan aan te gaan zingen: dat zal helpen bij het herstel. Zingen helpt bij beroertepatiënten tegen afasie: de aantasting van het spraak- en schrijfvermogen en van het begrijpen van wat er wordt gezegd. Een...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.