05-01-2021

Antibiotica beïnvloeden gedrag van kinderen

Op te jonge leeftijd antibiotica krijgen, kan de hersenen en de sociale interacties beïnvloeden, zoals te zien is bij kinderen met ADHD. De medicijnen hebben invloed op de hersensignaleringsroutes die sociaal gedrag en pijnregulatie ondersteunen.

Een volwassen brein zou niet op dezelfde manier worden beschadigd door antibiotica. De effecten werden gezien in proeven met jonge laboratoriummuizen, waardoor het volgens onderzoekers van Oxford University niet zeker is dat de medicijnen dezelfde problemen bij kleine kinderen zouden veroorzaken.

Andere onderzoekers zagen al dat kiemvrije kieren en dieren die met antibiotica werden behandeld sociale-gedragsproblemen hebben en het Oxfordteam ontdekte de processen erachter. Antibiotica verstoren het microbioom in de darmen, wat op zijn beurt de hersenontwikkeling beïnvloedt en vooral de signaleringsroutes die sociaal gedrag aansturen, zegt hoofdonderzoeker Katerina Johnson. Met name het jonge, zich nog ontwikkelende brein is gevoelig voor de medicijnen.

BMC Neurosci, 2020; 21: 32

Uit dezelfde categorie

Ashwaganda als geneesmiddel

Ashwaganda, een traditioneel Indiaas kruid, toont potentie in medisch gebruik, maar er is meer onderzoek nodig naar de efficiëntie en bijwerkingen.

Minder slikken: hulp bij medicatie afbouwen

Patiënten in de psychiatrie zouden na een crisis hun medicatie moeten afbouwen naar een minimale dosis, om mogelijke schadelijke gevolgen en bijwerkingen te verminderen.1 Psychiater Remke van Staveren vertelde het NRC dat artsen vaak wel weten hoe ze medicatie moeten...

Psychedelica tegen zware depressies

Een psychedelische drug, ook wel de 'spirituele molecule' genoemd, kan ernstige depressies verlichten en zelfs omkeren. DMT (dimethyltryptamine), het actieve ingrediënt in ayahuasca, is vergelijkbaar met de actieve ingrediënten in LSD en paddo's, die ook hebben...

Het laatste nieuws