Anti-aging 2: yoga is goed voor het verouderende brein 

De voorstanders weten het al duizenden jaren en nu zijn westerse deskundigen het er eindelijk over eens: ja, yoga is goed voor je, vooral voor je hersenen bij het ouder worden. 

Hoewel al bekend is dat hatha-yoga – de yoga gebaseerd op lichaamsoefeningen – heel gunstige effecten heeft op het lichaam, waaronder lenigheid en spierversterking, wilden onderzoekers van de Amerikaanse University of Illinois weten wat de invloed op het brein is. 

Zij namen 11 studies doorwaarbij de hersenen van deelnemers tijdens een yogacursus werden gemonitord via MRI-scans en ontdekten dat de oefeningen bijdroegen aan het onderhoud van de hippocampus, die geassocieerd wordt met geheugenverwerking. De hippocampus kan krimpen naarmate we ouder worden, waardoor onze geheugenfunctie minder wordt en het is vaak de eerste hersenstructuur die achteruitgaat bij dementie en alzheimer. 

Een ander hersengebied, de amygdala, die bijdraagt aan emotieregulering, was vaak groter bij mensen die aan yoga deden, net als de prefrontale cortex, cortex singularis en een aantal netwerken in de hersenen, aldus de onderzoekers. De prefrontale cortex helpt ons bij het plannen en de besluitvorming. De fysieke verbeteringen in de hersenen kwamen naar voren bij cognitieve tests waarbij yogabeoefenaars vaak beter presteerden dan degenen die niet aan yoga deden. 

BRON: Brain Plast, 2019; 5: 105–22 

Uit dezelfde categorie

Boekentip week 43 ”De Parkinson Pandemie”

In de Medisch Dossier Update van vorige week noemde ik auteur Bas Bloem al, hoogleraar van het Radboudumc. Bloem is wereldwijd expert op het gebied van parkinson en schreef dit boek samen met topdeskundigen Dorsey, Sherer en Okun. Gezamenlijk beschrijven zij een plan...

Het laatste nieuws