Alzheimer-medicijnen werken mogelijk niet goed

Het enige toegestane medicijn om de ziekte van Alzheimer te voorkomen, werkt mogelijk niet goed. In plaats daarvan kan het effectiever zijn om jezelf geestelijk te blijven uitdagen, stress te vermijden en je hart- en vaatstelsel gezond te houden.

Onderzoekers hebben 10 sleutelfactoren geïdentificeerd die van invloed zijn op je kans om ooit de ziekte van Alzheimer te krijgen, maar daartoe behoren niet de acetylcholinesteraseremmers (AChE) of hormoonvervangende therapie-medicijnen (HVT). De AChE-remmers zijn ontworpen om cholinerge routes in de hersenen – die in verband zijn gebracht met de ziekte van Alzheimer – te beschermen.

De sleutel lijkt te zijn het gezond houden van hart en vaten door middel van voedingsgewoonten en lichaamsbeweging, zo concludeerden onderzoekers van Fudan University in China, nadat ze opnieuw 395 onderzoeken hadden doorgenomen die manieren hadden onderzocht om de ziekte te voorkomen.

In het onderzoek zijn hoge bloeddruk en cholesterolspiegels de twee vaakst gemelde factoren die samenhangen met gevallen van alzheimer, gevolgd door type 2 diabetes, een ziekte die ook het hart kan aantasten.

Verder stonden in hun top 10 onder meer: zorgen voor geestelijke stimulering door het leren van een nieuwe vaardigheid of bestuderen van een nieuw onderwerp, lezen en vermijding van stress en depressie. Nog eens negen aanbevelingen, met niet zoveel ondersteunend bewijs, waren onder meer regelmatige lichaamsbeweging, goed slapen, een gezond lichaamsgewicht behouden, niet roken en vitamine C slikken.

Maar er was geen bewijs dat AChE-remmers de ziekte zouden helpen voorkomen, ook al zijn ze precies voor dat doel ontwikkeld.

Vrouwen die HST kregen waren evenmin beschermd. De ziekte van Alzheimer en dementie zijn belangrijke doodsoorzaken geworden en alleen al ongeveer 850.000 Britten hebben een vorm van dementie. Sinds de introductie van de AChEremmers meer dan 20 jaar geleden, is er geen enkel ander geneesmiddel goedgekeurd om het probleem te behandelen.

J Neurol, Neurosurg Psychiatry, 2020; jnnp-2019-321913

Uit dezelfde categorie

Sneltest voor opsporing coeliakie

In Nederland heerst er onderdiagnostiek van coeliakie. Coeliakie is een auto-immuunziekte die de dunne darm beschadigd na het eten van gluten. Coeliakie ontwikkelt zich al vroeg in het leven en de symptomen lopen uiteen, waardoor het lastig te herkennen kan zijn....

Het laatste nieuws

Voedingsinterventie verlicht prikkelbare darm

Zweedse onderzoekers vergeleken drie behandelingen bij mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS): een dieet zonder ‘snelle koolhydraten’, een koolhydraatarm en eiwit- en vetrijk dieet, en een medicamenteuze behandeling.1 Klachten namen in alle drie de groepen af,...

Livemuziek helpt het herstel na een operatie

Livemuziek aan het bed van een patiënt na een operatie in het ziekenhuis vermindert de pijn. Bovendien zorgt het voor minder angst en verbetert het algemeen welbevinden. Dit blijkt uit onderzoek op de chirurgische afdeling van het UMC Groningen onder 35...