Alzheimer kan komen door ongezonde darmen

Volgens nieuw onderzoek zit de ziekte van Alzheimer misschien niet alleen maar in de hersenen, maar wordt deze mogelijk mede veroorzaakt door ongezonde darmen en de interactie tussen darmen en het zenuwstelsel.

De hersenplaques, die kenmerkend zijn voor de ziekte van Alzheimer, hebben mogelijk hun oorsprong in het darmmicrobioom en met name in ‘slechte’ bacteriën, zo ontdekten onderzoekers van het Wetenschappelijk Instituut voor Onderzoek, Ziekenhuisopname en Gezondheidszorg (IRCCS) in Italië.

Ze maakten een scan van de hersenen van 89 mensen in de leeftijd van 65 tot 85, van wie sommigen leden aan de ziekte van Alzheimer of een andere neurodegeneratieve ziekte die soortgelijke geheugenproblemen veroorzaakte, terwijl de anderen nog mentaal scherp waren.

De onderzoekers zochten naar amyloïde plaques in de hersenen van de deelnemers, waarna de ontstekingsmarkers in hun bloed werden gemeten, evenals darmbacterie-eiwitten, zoals lipopolysachariden en korteketenvetzuren.

Ze vonden bij degenen met de meeste hersenplaques ook de hoogste niveaus van ontstekingen en bacteriële eiwitten. ‘Onze resultaten zijn onweerlegbaar’, zei onderzoeker Moira Marizzoni. ‘Bepaalde bacteriële producten van de darmmicrobiota hangen samen met de hoeveelheid amyloïde plaques in de hersenen’.

Het is al bekend dat alzheimerpatiënten een disbalans hebben in hun darmmicrobioom en dat de bacteriële diversiteit bij hen kleiner is dan bij een gezond persoon.

Lipopolysachariden (LPS), ontsteking veroorzakende eiwitten op het membraan van bacteriën, worden vaak aangetroffen in amyloïde plaques en bloedvaten in de hersenen van alzheimerpatiënten.

Bron: J Alzheimers Dis, 2020; 78: 683–97

Uit dezelfde categorie

Uitgelezen; Pijn

In zijn boek Pijn legt prof. dr. Bart Morlion niet alleen uit hoe pijn werkt, maar ook hoe we er beter mee om kunnen gaan. Zijn aanpak is om met goede begeleiding en een juiste diagnose het pijnprobleem minder aanwezig te maken in het leven van een patiënt. Morlion is...

Het laatste nieuws