Als je Covid-19 hebt gehad, heb je het vaccin dan nog nodig?

Als je al corona hebt gehad, moet je je dan laten vaccineren? Dat is de vraag, want het virus krijgen, geeft je mogelijk net zoveel bescherming als het vaccin, zo blijkt uit een nieuw onderzoek.

Wellicht is het verstandig om de vaccins als eerste te geven aan mensen die geen corona hebben gehad, raden onderzoekers van de Cleveland Clinic aan.

Ze volgden de effectiviteit van het vaccin bij 52.238 werknemers van de Cleveland Clinic vijf maanden lang, vanaf 16 december 2020, de allereerste dag dat een van de coronavaccins werd geïntroduceerd.

Tegen die tijd waren 2.579 medewerkers positief getest op het SARS-CoV-2-virus, dat COVID-19 veroorzaakt, en 53 procent van hen was niet gevaccineerd. Van de bijna 50.000 medewerkers die niet positief waren getest, was 41 procent niet gevaccineerd.

In de volgende vijf maanden kreeg niemand in de geïnfecteerde groep die het vaccin niet had gekregen, opnieuw Covid, terwijl er een gestage toename was van het aantal gevallen onder degenen die de infectie niet hadden doorgemaakt en ook niet waren gevaccineerd.

Het risico op besmetting met Covid-19 was tien keer minder waarschijnlijk voor iemand die eerder corona had gehad dan voor iemand die het niet had gehad, concludeerden de onderzoekers. Hieruit volgt dat een eerdere infectie mogelijk een vergelijkbaar beschermingsniveau geeft als een vaccin.

Let wel: dit onderzoek is preprint online gepubliceerd. Een peer review door onafhankelijke deskundigen moet nog gebeuren.

Bron: MedRXiv, 2021

Uit dezelfde categorie

Risico eierstokkanker beroepsafhankelijk?

Canadese Wetenschappers van de Universiteit van Montreal hebben het risico op eierstokkanker binnen verschillende beroepssectoren onderzocht. Volgens de onderzoekers is een toegenomen risico te verklaren door de blootstelling aan chemische stoffen binnen bepaalde...

E-mailen verkleint risico op dementie

Als je alleen woont, kan het sturen van appjes en e-mails je risico op het ontwikkelen van dementie verkleinen. Sociaal isolement wordt erkend als een ‘substantiële risicofactor’ voor dementie, maar volgens onderzoekers van deJohns Hopkins University School of...

Slaapmiddelen verhogen dementierisico

Slaapmiddelen verhogen het risico op dementie dramatisch, maar alleen bij witte ouderen, niet bij zwarte. Witte oudere volwassenen die regelmatig de pillen slikken, hebben bijna 80 procent meer kans om dementie te ontwikkelen dan degenen die zelden of nooit...

Dieselvervuiling tast geheugen aan

Ga de natuur in en snuif diep de niet-vervuilde lucht in – je hersenen zullen je dankbaar zijn. Na een paar uur inademen van zelfs matige niveaus van verkeersvervuiling begint de manier waarop de hersenen functioneren al te veranderen. Blootstelling aan...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.