29-04-2021

Alcoholgebruik vader speelt rol bij geboorteafwijkingen

Nieuw onderzoek toont een link aan tussen alcohol en sperma. De studie voegt informatie toe aan het al opstapelende bewijs dat het drinken van alcohol door vaders een negatief effect kan hebben op de gezondheid van hun baby.

De studie onderzocht 529.090 stellen die binnen zes maanden zwanger wilden worden. Van deze groep dronken 364.939 deelnemers geen alcohol en de rest deed dit wel. Het uitgangspunt was minimaal één glas alcohol per week. Het onderzoeksteam keek vervolgens naar de geboorteafwijkingen die de ouders 42 dagen na de geboorte meldden.

In totaal meldden zij 609 geboorteafwijkingen, waaronder aangeboren hartafwijkingen, afwijkingen aan ledematen, kloven en afwijkingen in het spijsverteringskanaal. Bij de groep vaders die alcohol dronken, waren er 363 geboorteafwijkingen. Onder de vaders die geen alcohol nuttigden, waren er 246 geboorteafwijkingen. Het onderzoeksteam ontdekte dat baby’s 35 procent meer kans hadden op een geboorteafwijking als hun vader regelmatig een keer of meer per week dronk in de 6 maanden voorafgaand aan de zwangerschap.

Het is onduidelijk waarom alcohol geboorteafwijkingen kan veroorzaken, maar eerdere aanwijzingen suggereren dat alcohol de vorm, grootte en beweeglijkheid van sperma verandert en ook het DNA zou kunnen veranderen. Er is meer onderzoek nodig om het verband tussen alcoholgebruik door de vader en geboorteafwijkingen helemaal goed te kunnen begrijpen, aldus de onderzoekers.

Bron: JAMA Pediatr. April 19, 2021.

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws