25-08-2019

Afvalnieuws

Overgewicht brengt allerlei risico’s voor de gezondheid met zich mee. Dat is inmiddels genoegzaam bekend. Maar hoe voorkomt u dat u te zwaar wordt of hoe kunt u het beste afvallen? Enkele recente studies bieden hiertoe handreikingen.

De gedachte helpt

De Bulgaarse wetenschapper Valentin Stefanov Panayotov van de Bulgaarse Nationale Sport Academie heeft ontdekt dat ook afvallen onderhevig kan zijn aan een ‘placebo-effect’. De onderzoeker zei tegen twee groepen afvallers dat zij caloriearm voedsel tot zich namen, terwijl slechts een groep dit dieet daadwerkelijk volgde. Beide groepen vielen af. De groep met het caloriearm dieet uiteraard het meeste.

Gebruik een tijdschema

Engels onderzoek heeft laten zien dat ook de timing van de maaltijden van belang kan zijn. Door een schema te hanteren, lijkt de eetlust te verminderen en het vet sneller te verbranden. Het coördineren van maaltijden volgens de inwendige lichaamsklok, kan een krachtige en natuurlijke strategie zijn om de eetlust te verminderen en de metabolische gezondheid te verbeteren, zo menen de onderzoekers.

Groen draagt ook bij

In een derde onderzoek is de invloed van een groene omgeving op de aandrang om te eten, drinken of roken onderzocht. Toegang tot tuinen of ander groen blijkt een aantoonbaar effect te hebben op het verlangen om iets te eten. Zelfs een woonsituatie met een uitzicht op een omgeving waarvan meer dan 25 procent groen is, blijkt de mate en de frequentie waarin een verlangen opwelt al te verminderen.

Bronnen:

Front Psychiatry. 2019 Jul 30;10:550

Obesity (Silver Spring). 2019 Aug;27(8):1244-1254

Health Place. 2019 Jul;58:102160

Uit dezelfde categorie

Boekentip week 43 ”De Parkinson Pandemie”

In de Medisch Dossier Update van vorige week noemde ik auteur Bas Bloem al, hoogleraar van het Radboudumc. Bloem is wereldwijd expert op het gebied van parkinson en schreef dit boek samen met topdeskundigen Dorsey, Sherer en Okun. Gezamenlijk beschrijven zij een plan...

Het laatste nieuws