29-09-2008

Afvallen: vetarme voeding helpt niet

Wilt u afvallen? Vergeet dan de vetarme producten. De speciale voedingsmiddelen met minder vet, die wereldwijd voor enorme verkoopcijfers zorgen, kunnen wel wat helpen bij het afvallen maar stellen niets voor vergeleken met andere diëten, zo blijkt uit een nieuw onderzoek.
Het effectiefste dieet om af te vallen is het Atkins-dieet met weinig koolhydraten, op de voet gevolgd door een evenwichtig mediterraan dieet. Een vetarm dieet eindigde op een armzalige derde plaats. De proefpersonen die dat dieet volgden, vielen ongeveer 40 procent minder af dan diegenen die het Atkins-dieet volgden.
Deze bevindingen komen uit een onderzoek dat werd uitgevoerd aan de Ben-Goerion Universiteit in Negev, Israël. Daarbij volgden 322 mensen met matig overgewicht een van die drie diëten en werd hun voortgang gedurende twee jaar gevolgd. Aan het eind van het onderzoek waren de proefpersonen met het vetarme dieet gemiddeld 3,3 kg afgevallen, terwijl de personen met het mediterrane dieet 4,6 kg afvielen. Mensen met het Atkins-dieet vielen gemiddeld 5,5 kg af. Dit dieet verlaagde ook het effectiefst het ‘slechte’ cholesterol LDL, dat 20 procent daalde in de twee jaar dat het onderzoek duurde1.
1N Engl J Med, 2008; 359: 229-241

 

 

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws