18-08-2022

Afname van risico op hoge bloeddruk door eiwitten te mengen

Door je eiwitten uit veel verschillende bronnen te halen, kun je je bloeddruk onder controle houden.

De kans op een hoge bloeddruk is bij mensen die hun eiwitten uit maximaal acht verschillende bronnen halen 66 procent lager dan bij mensen die slechts een paar bronnen gebruiken.

De gezondste mensen halen hun eiwitten uit volle en geraffineerde granen, bewerkt en onbewerkt rood vlees, gevogelte, vis, eieren en peulvruchten zoals erwten en bonen, zeggen onderzoekers van het Nanfang Hospitaal in China.

Ze analyseerden de voeding van bijna 12.000 mensen met een gemiddelde leeftijd van 41 jaar. Tijdens de 18 jaar van het onderzoek ontwikkelde 35 procent van hen hypertensie (hoge bloeddruk). De meesten waren voor hun eiwit afhankelijk van slechts één of twee bronnen, maar het risico nam af naarmate het aantal eiwitbronnen toenam.

De Amerikaanse hartstichting (American Heart Association) beveelt mensen aan om gezonde eiwitbronnen te eten, zoals groenten, zeevruchten, halfvolle en magere zuivelproducten en magere delen van onbewerkt vlees en gevogelte. Dagelijks een of twee porties, gelijk aan ongeveer 155 gram eiwit, is genoeg om aan onze behoefte aan eiwitten te voldoen, aldus de hartstichting.

Hypertension, 2022; doi: 10.1161/hypertension AHA.121.18222

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws