ADHD verder kijken dan Ritalin

Wanneer je als ouder je kind ziet worstelen, wil je niets liever dan hem of haar helpen. Je ziet bijvoorbeeld dat je kind niet goed meekomt in de klas, snel afgeleid is of minder snel lijkt te leren dan anderen. Misschien neem je je kind mee naar de huisarts en krijg je na onderzoek te horen dat het ADHD heeft: een stoornis waarbij je erg druk bent en snel afgeleid. Vaak ligt het recept voor Ritalin, om de symptomen te bestrijden, al klaar. Ritalin is de naam van één van de meest voorgeschreven methylfenidaatmedicijnen. Als je op zoek gaat naar informatie kom je erachter dat dit veel bijwerkingen heeft en dat de werkzame stof methylfenidaat nauw verwant is aan amfetamine. Dan vraag je je misschien af of er ook nog andere mogelijkheden zijn. Die zijn er, maar eerst iets meer over ADHD.

Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) komt bij 3 tot 5 procent van de kinderen voor, en bij 2 tot 3 procent van de volwassenen.(1) De hersenen van iemand met ADHD reageren sneller op prikkels als stemmingen, impulsen en gebeurtenissen, waardoor aandacht niet lang kan worden vastgehouden. Concentratieproblemen, impulsiviteit en hyperactiviteit zorgen voor moeilijkheden thuis en in de klas. Medicatie zoals Ritalin en Concerta, beide bestaande uit methylfenidaat, stimuleren hersenactiviteit in de delen die betrokken zijn bij executieve functies als plannen, organiseren en concentratie.(2) Door dit middel te gebruiken, zou je kind dus minder impulsief zijn en rustiger worden. Maar, de bijwerkingen als hoofd- en buikpijn, slaapproblemen, verminderde eetlust en psychische klachten, zoals angst en agitatie, liegen er niet om en een op de drie kinderen krijgt hiermee te maken. Bovendien is er ook kans op psychische afhankelijkheid.

Natuurlijke middelen brengen in het algemeen minder bijwerkingen met zich mee dan reguliere. Saffraan is een kruid dat van oudsher gebruikt wordt als smaakmaker en als kleurstof en komt van de saffraankrokus (crocus sativus). Dankzij de ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen, wordt saffraan als natuurlijk middel bij verschillende ziektebeelden gebruikt, bijvoorbeeld darmaandoeningen, reuma en de ziekte van Alzheimer. Eerder onderzoek suggereerde dat saffraan het centrale zenuwstelsel kan beschermen, vanwege de sleutelbestanddelen safranal, crocine en picrocrocine. Recent testten Spaanse onderzoekers de effectiviteit van saffraan bij kinderen en adolescenten met ADHD tussen de 7 en 17 jaar.(3) Gedurende drie maanden namen 63 deelnemers dagelijks ofwel 1 mg methylfenidaat, ofwel 30 mg saffraan. De resultaten toonden een significante verbetering in ADHD-symptomen bij beide behandelingen, waarbij saffraan effectiever lijkt voor hyperactiviteit. Ook bleek saffraan te helpen met in slaap vallen, een effect dat methylfenidaat niet had.

Eerder onderzoek toonde ook aan dat lichaamsbeweging kinderen zou kunnen ondersteunen met het omgaan met ADHD-symptomen. Zo zouden recreatieve zwemspellen cognitieve processen verbeteren en bovendien emotionele- en gedragsproblemen verminderen. Daarnaast bevorderen zwemlessen de motorische en fysieke ervaringen die bijdragen aan de ontwikkeling van een kind. In een recente studie deden tien scholen in Tunesië gedurende twaalf weken mee aan een onderzoek naar de impact van zwemactiviteit op cognitieve functies, academische prestatie en gerelateerd gedrag bij kinderen met ADHD.(4) Veertig kinderen van tussen de negen en twaalf jaar werden toegewezen aan ofwel de experimentele groep (drie keer in de week een zwemprogramma), ofwel de controlegroep. De resultaten lieten positieve effecten zien: de experimentele groep toonde significant verlaagde scores op vragenlijsten van cognitie, gedrag en academische prestatie, ten opzichte van de controlegroep. De ‘zwemmers’ lieten minder sociale problemen, aandachtsproblemen, agressief gedrag, angstklachten en somatische klachten zien, terwijl ze betere lees- en wiskundeprestaties vertoonden.

We mogen dus concluderen dat recent onderzoek interessante ontwikkelingen laat zien: het natuurlijke middel saffraan is net zo effectief als methylfenidaat in het bestrijden van ADHD-symptomen bij kinderen. Saffraan helpt bovendien bij in slaap vallen, waar methylfenidaat dat niet doet en zelfs slaapproblemen als bijwerking kent. Daarnaast laat recent onderzoek ons zien dat lichaamsbeweging, in het onderzoek in de vorm van een zwemprogramma, kinderen helpt om te gaan met hun ADHD-symptomen, zonder dat hierbij bijwerkingen en eventuele afhankelijkheid van een chemisch middel optreden.

Bronnen:

1 https://balansdigitaal.nl/kennisbank/ontwikkelingsproblemen/welke-ontwikkelingsproblemen-zijn-er/wat-is-adhd/
2 https://www.kijkopontwikkeling.nl/ontwikkelingsstoornis/adhd/
3 Pubmed saffron extract PMID: 36235697
4 Pubmed swimming PMID: 36498313

 

Uit dezelfde categorie

Risico eierstokkanker beroepsafhankelijk?

Canadese Wetenschappers van de Universiteit van Montreal hebben het risico op eierstokkanker binnen verschillende beroepssectoren onderzocht. Volgens de onderzoekers is een toegenomen risico te verklaren door de blootstelling aan chemische stoffen binnen bepaalde...

E-mailen verkleint risico op dementie

Als je alleen woont, kan het sturen van appjes en e-mails je risico op het ontwikkelen van dementie verkleinen. Sociaal isolement wordt erkend als een ‘substantiële risicofactor’ voor dementie, maar volgens onderzoekers van deJohns Hopkins University School of...

Opioïden bij rug- en nekklachten?

Overweeg je om sterke pijnstillers te gaan gebruiken? Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het gebruik hiervan bij acute rug- of nekpijn niet of nauwelijks helpt. Wetenschappers van de Universiteit van Sydney hebben in het zogeheten OPAL-onderzoek (Opiaten voor...

Psychedelica tegen zware depressies

Een psychedelische drug, ook wel de 'spirituele molecule' genoemd, kan ernstige depressies verlichten en zelfs omkeren. DMT (dimethyltryptamine), het actieve ingrediënt in ayahuasca, is vergelijkbaar met de actieve ingrediënten in LSD en paddo's, die ook hebben...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.