29-10-2012

ADH vitamine C slechts de helft van wat het hoort te zijn

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor vitamine C is slechts de helft van wat deze zou moeten zijn, wil zij preventief tegen ziekte werken. De huidige aanbeveling is gebaseerd op een aantal krakkemikkige onderzoeken, en voorkomt alleen scheurbuik. Dat zeggen wetenschappers van het Linus Pauling Institute aan de universiteit van Oregon State. De huidige ADH van 75 mg voor vrouwen en 90 mg voor mannen (in Nederland 70 mg voor mannen en vrouwen) zou volgens hen verhoogd moeten worden tot 200 mg voor alle volwassenen.

Vitamine C is van essentieel belang in het lichaam en moet in alle cellen en weefsels voldoende aanwezig zijn. Daarom moet ze in veel hogere mate beschikbaar zijn voor die weefsels en cellen. Deze verhoging zou een immense impact hebben op de volksgezondheid, zeggen de onderzoekers, en het zou toch maar een paar centen per dag extra hoeven te kosten.

BRON: Crit Rev Food Sci Nutr, 2012; 52: 815-829
 

Uit dezelfde categorie

Geluidsgolven breken tumoren af

Geluidsgolven worden ingezet om tumoren af te breken. De techniek, bekend als histotripsie, zorgt ervoor dat tumoren kapotgaan en zichtbaar worden voor het immuunsysteem, dat zich vervolgens kan gaan verdedigen tegen de kanker. Histotripsie, ontwikkeld door de...

Webinar: Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie

De Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie (NVF) kondigt een Engelstalige webinar serie en een 3-daagse cursus fytotherapie aan. Op 16 mei is het eerste, gratis webinar in de serie. Het NVF maakt zich sterk voor de kwaliteit en betrouwbaarheid van plantaardige...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.