09-02-2016

Acupunctuur tegen opvliegers

Acupunctuur kan vrouwen helpen die last hebben van opvliegers, die meestal voorkomen tijdens de menopauze. De oeroude Chinese therapie vermindert een aantal van de ergste symptomen, zoals plotselinge opvliegers, transpireren en een versnelde hartslag. 
Acupunctuur kon zelfs wel eens de enige manier zijn om vrouwen met borstkanker te helpen die opvliegers krijgen door een behandeling met anti-oestrogenen. Dat zeggen de onderzoekers van de medische faculteit van de Universiteit van Pennsylvania. Deze vrouwen kunnen geen hormoontherapie (HRT) krijgen, aangezien dat de behandeling van borstkanker in de weg staat.
Acupunctuur werd getest bij 120 vrouwen die voor borstkanker waren behandeld en dagelijks meerdere opvliegers hadden. Ze werden ingedeeld in vier groepen. Acht weken lang kregen de vrouwen ofwel gabapentine (een medicijn tegen epilepsie dat ook tegen opvliegers wordt gebruikt) of een placebo, of twee weken lang twee keer per week elektro-acupunctuur of ‘nep’-acupunctuur, waarbij de naalden niet door de huid heen gingen.
Degenen die echt acupunctuur kregen, ervoeren de meeste verbetering in de frequentie en ernst van hun opvliegers. En beide acupunctuurgroepen hadden minder last van bijwerkingen dan de vrouwen die medicijnen kregen: de vrouwen die gewone acupunctuur kregen, hadden 25 procent minder last van hun symptomen dan de vrouwen die schijnacupunctuur kregen.
Verbazingwekkend genoeg hielp schijnacupunctuur nog beter dan een medicijn.
Bron: Journal of Clinical Oncology, 2015; doi: 10.1200/JCO.2015.60.9412
 

Uit dezelfde categorie

Kruiden & kwaaltjes: Verkoudheid

Kwaaltjes, klachten en ziekten worden al sinds mensheugenis behandeld met geneeskrachtige kruiden en planten. Vanaf het ontstaan van de synthetische geneesmiddelenindustrie is dit niet meer vanzelfsprekend. Toch blijft die eeuwenoude kennis relevant voor de...

Het laatste nieuws