09-04-2020

Acupunctuur kan migrainehoofdpijn verminderen 

Chinese onderzoekers uit Wuhan hebben zich niet alleen over het coronavirus gebogen de laatste maanden. In The BMJ publiceerden zij recent over de uitkomsten van een studie naar het effect van handmatige acupunctuur op migraine. Hieruit blijkt dat in vergelijking met zowel schijn-acupunctuur als gebruikelijke zorg migraine hierdoor kan verminderen. 

Aan het onderzoek deden 147 patiënten uit zeven ziekenhuizen in China mee. De deelnemers hadden een gemiddelde leeftijd van 37. Zij hadden allemaal last van migraine zonder aura en geen van hen was eerder behandeld met acupunctuur. De deelnemers mochten tijdens het onderzoek geen pijnstillers nemen of andere behandelingen ondergaan. 

De patiënten ontvingen gedurende acht weken ad random twintig sessies handmatige acupunctuur of twintig sessies niet-penetrerende schijnacupunctuur of de gebruikelijke zorg. 

Uitkomsten 

De onderzoekers vergeleken de veranderingen in migrainedagen en migraineaanvallen per periode van vier weken. 

De handmatige acupunctuur leidde in vergelijking met de schijnacupunctuur tot een grotere afname in het aantal migrainedagen in week 13 tot 20 van het onderzoek. Het aantal migraineaanvallen werd minder in week 17 tot 20. 

Schijnacupunctuur resulteerde in een kleine afname van migraineaanvallen dan de gebruikelijke zorg in de weken 17 tot 20. 

Acupunctuur als behandeloptie 

De onderzoekers erkennen dat de onderzoeksperiode van twintig weken relatief kort was. Ze raden aan om nieuwe onderzoeken te initiëren om te kunnen bepalen hoe effectief acupunctuur op de langere termijn is. 

De onderzoekers vinden ook dat artsen acupunctuur als mogelijke (aanvullende) behandeloptie moeten meegeven aan migrainepatiënten.  

BRON bmj.com 

Uit dezelfde categorie

Geluidsgolven breken tumoren af

Geluidsgolven worden ingezet om tumoren af te breken. De techniek, bekend als histotripsie, zorgt ervoor dat tumoren kapotgaan en zichtbaar worden voor het immuunsysteem, dat zich vervolgens kan gaan verdedigen tegen de kanker. Histotripsie, ontwikkeld door de...

Webinar: Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie

De Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie (NVF) kondigt een Engelstalige webinar serie en een 3-daagse cursus fytotherapie aan. Op 16 mei is het eerste, gratis webinar in de serie. Het NVF maakt zich sterk voor de kwaliteit en betrouwbaarheid van plantaardige...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.