Acupunctuur bij tinnitus

Tinnitus is een gehoorprobleem dat de kwaliteit van leven ernstig kan beïnvloeden. Een medicijn is er niet, daarom zijn wetenschappers op zoek naar nieuwe behandelmogelijkheden. Een klinische studie toont aan dat acupunctuur effectief kan zijn bij tinnitus.

Tinnitus is het waarnemen van een geluid, zonder dat er een externe geluidsbron aanwezig is. Naar schatting hebben 2 miljoen Nederlanders last van het probleem. Tinnitus ontstaat als gevolg van gehoorschade, maar kan ook veroorzaakt worden door een hoge bloeddruk of infectieziekten. Inmiddels wordt steeds duidelijker dat ook de hersenen een rol spelen. Door middel van MRI-scans is aangetoond dat het gehoorgebied in de hersenen overactief is en continue signalen geven, terwijl het geluid er niet meer is. Door deze rol van het centrale zenuwstelsel raakten wetenschappers geïnteresseerd in het gebruik van acupunctuur bij tinnitus. Acupunctuur kan namelijk het centrale zenuwstelsel beïnvloeden.

Beïnvloeden autonoom zenuwstelsel

Chinese wetenschappers onderzochten 30 volwassenen met tinnitus. De helft van de groep kreeg zes diepe acupunctuursessies in drie weken. De andere helft kreeg zes oppervlakkige acupunctuurbehandelingen in drie weken, waarbij de acupunctuurnaalden minder diep in het lichaam worden gestoken. Aan het begin van de studie werd de ernst van de tinnitus gemeten. Na iedere acupunctuursessie en aan het eind van de studie werd deze meting herhaald. Na drie weken waren de tinnitusklachten in de groep mensen die diepe acupunctuur ontving significant beter dan de groep die oppervlakkige acupunctuur kreeg.

De kleinschalige studie toont aan dat diepe acupunctuur mogelijk effectiever is dan oppervlakkige acupunctuur bij tinnitus. De wetenschappers denken dat het grotere effect van diepe acupunctuur veroorzaakt wordt door een sterkere stimulatie van het centrale zenuwstelsel. Bij diepe acupunctuur stimuleert de acupunctuurnaald namelijk ook punten in de spieren.

Curr Med Sci. 2019 Dec;39(6):947-953

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws

Lekker en ook gezond: Champignon-gerstsoep

Heb je zin in iets hartigs? Neem dan een kom van deze goedgevulde champignon-gerstsoep. Het recept voor deze soep zit vol met gezonde en voedzame krachtpatsers. Voor 6 tot 8 porties  Ingrediënten: 1 grote gele ui, gehakt 2 wortels in plakjes 3 stengels bleekselderij...