Acrylamide verergert mogelijk astma

Het bruine korstje dat ontstaat tijdens het bakken, acrylamide, kan mogelijk allergische astma verergeren. Consumptie van de stof door dieren met astma leidde tot een verhoogde ontstekingsreactie in de longen en ergere ademhalingsklachten.

Acrylamide is een toxische stof die ontstaat bij het bakken of frituren van zetmeelrijke producten, zoals aardappels (chips of gebakken aardappels), brood en koekjes. We zien het als het mooie goudbruine korstje dat ontstaat tijdens het bakken. De stof is aangemerkt als mogelijk carcinogeen en daarnaast zou acrylamide toxisch kunnen zijn voor het zenuwstelsel. Doordat we in toenemende mate gebakken en gefrituurde producten zijn gaan consumeren, neemt ook de inname van acrylamide toe. Wetenschappers hebben nu gekeken wat de effecten van acrylamide op allergische astma zijn. Ze maakten hiervoor gebruik van een diermodel.

Acrylamide verergert ontsteking in de longen

Een groep muizen werd onderverdeeld in vier groepen waarvan twee groepen astmatisch werden gemaakt. Een groep muizen met astma en een groep muizen zonder luchtwegproblemen ontvingen daarnaast acrylamide in hun voeding gedurende acht weken. De dosis acrylamide kwam overeen met wat een mens binnenkrijgt bij het eten van chips. Iedere twee weken werd gekeken naar de longgezondheid en de aanwezigheid van ontstekingen.

De onderzoekers vonden dat de blootstelling aan acrylamide de astmaklachten verergerden. Muizen die acrylamide kregen en aan het begin van de studie nog milde astmatische klachten hadden, hadden na acht weken ernstige, gecompliceerde astma en een verhoogde ontstekingsgraad in de longen. De effecten werden bij de gezonde dieren die acrylamide toegediend kregen niet gevonden.

De wetenschappers concluderen dat acrylamide allergische astma kan verergeren. Astmapatiënten zouden daarom blootstelling aan acrylamide zoveel mogelijk moeten vermijden. Acrylamiderijke producten die veel geconsumeerd worden, zijn met name chips en brood.

Bron: Front. Immunol., 09 October 2020 

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws