09-07-2020

Aanvulling vitamine D voor kinderen met ‘zon-gebrek’

Britse kinderen hebben een zo groot gebrek aan vitamine D, de ‘zonlichtvitamine’, dat artsen meer supplementen voorschrijven dan ooit. De afgelopen tien jaar nam het aantal recepten voor de vitamine 25-voudig toe. 

Kinderen met een tekort aan vitamine kunnen last hebben van toevallen en rachitis en zij hebben een hoog niveau nodig voor gezonde tanden, botten en spieren. Maar de combinatie van een ‘veilig zonnen’-advieswaarbij bijna elk zonnestraaltje als gevaarlijk wordt gezienen een leven binnenshuis heeft geleid tot een hele generatie kinderen met een gebrek aan de vitamine. Als gevolg daarvan zijn huisartsen supplementen gaan voorschrijven. Uit rapporten van 723 praktijken in Groot-Brittannië bleek dat 12.277 kinderen voor het eerst vitamine D kregen, een 25-voudige stijging tussen 2008 en 2016. 

Een derde van de kinderen vertoonde echter symptomen van een vitamine D-gebrek. Dat kan leiden tot allerlei vormen van pijn en vermoeidheid en in de meeste gevallen had de dokter niet getest op een tekort. 

BRON: BMJ Open, 2019; 9: e031870 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws