14-07-2019

Aantal suïcides en sterfgevallen door opioïden meer dan verdubbeld

De verwoestende uitwerking van het opioïdenschandaal blijft groeien. Onlangs werd ontdekt dat opioïde pijnstillers verantwoordelijk zijn voor het verdubbelen van het aantal suïcides en aan geneesmiddelen gerelateerde sterfgevallen in de Verenigde Staten.

In 2017 pleegden 110.749 Amerikanen zelfmoord of stierven onbedoeld door een overdosis geneesmiddelen. In 2000 waren er 41.364 soortgelijke sterfgevallen.

Onderzoekers van de Universiteit van Michigan zeggen dat opioïden een ‘belangrijke bijdrage’ leveren aan deze sterke stijging. Opioïde pijnstillers zijn namelijk verantwoordelijk voor minstens 41 procent van de sterfgevallen, terwijl dat aandeel in 2000 slechts 17 procent was. In absolute aantallen gaat het om een verzesvoudiging van het aantal sterfgevallen door opioïden.

Bron: New Engl J Med, 2019; 380: 71-9
 

Uit dezelfde categorie

Ashwaganda als geneesmiddel

Ashwaganda, een traditioneel Indiaas kruid, toont potentie in medisch gebruik, maar er is meer onderzoek nodig naar de efficiëntie en bijwerkingen.

Minder slikken: hulp bij medicatie afbouwen

Patiënten in de psychiatrie zouden na een crisis hun medicatie moeten afbouwen naar een minimale dosis, om mogelijke schadelijke gevolgen en bijwerkingen te verminderen.1 Psychiater Remke van Staveren vertelde het NRC dat artsen vaak wel weten hoe ze medicatie moeten...

Psychedelica tegen zware depressies

Een psychedelische drug, ook wel de 'spirituele molecule' genoemd, kan ernstige depressies verlichten en zelfs omkeren. DMT (dimethyltryptamine), het actieve ingrediënt in ayahuasca, is vergelijkbaar met de actieve ingrediënten in LSD en paddo's, die ook hebben...

Het laatste nieuws