17-01-2017

Aangepast roggebrood geschikt voor PDS-patiënten

Aangepast roggebrood geschikt voor PDS-patiënten
Goed nieuws voor patiënten met het prikkelbaredarmsyndroom (PDS): u kunt een bepaald soort roggebrood eten zonder last te krijgen van de gebruikelijke symptomen, hebben onderzoekers ontdekt.
PDS-patiënten die roggebrood eten met weinig FODMAP’s (fermenteerbare oligo-, di-, monosacchariden en polyolen: bepaalde typen koolhydraten) hebben minder klachten, zoals buikpijn, diarree en obstipatie.
Onderzoekers van de Universiteit van Helsinki gaven 87 PDS-patiënten over een periode van vier weken twee soorten roggebrood: de standaard versie en een FODMAP-beperkte versie. Halverwege de periode wisselden ze de twee soorten brood.
Het standaardroggebrood veroorzaakte alle gebruikelijke klachten, maar deze waren minder als de patiënten het aangepaste brood aten. De onderzoekers denken dat PDS-patiënten, om helemaal klachtenvrij te zijn, een zeer streng dieet moeten volgen zonder fruit en granen.
Maar aangezien iedereen vezels nodig heeft – en mensen met PDS daar al veel minder van eten – zou het aangepaste roggebrood weleens een goede manier kunnen zijn om toch meer vezels binnen te krijgen.
Bron: Alimentary Pharmacology & Therapeutics, 2016; 44: 460-70
 

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws