24-01-2018

6 tips voor een gezonder leven

Om gezonder te leven is het niet per se nodig om grote veranderingen door te voeren, ook kleine dingen kunnen al een groot verschil maken. Wij geven vandaag daarom zes simpele, maar effectieve, manieren voor een gezonder leven.

Eet noten

Elke dag een handje noten eten kan helpen de kans op kanker te verkleinen, evenals het risico op hartaandoeningen en andere chronische ziekten. In principe kunt u voor alle noten kiezen, zolang deze ongezouten en ongebrand zijn. Kies bijvoorbeeld voor hazelnoten en walnoten. Maar ook kunt u kiezen voor pinda’s, wat eigenlijk peulvruchten zijn. Neem elke dag 20 gram noten om de voordelen van het eten van noten te ervaren.

Onderzoekers van het Imperial College Londen, zagen dat wanneer mensen elke dag 20 gram noten aten het risico op hartziekten met 30 procent afnam. Het risico op kanker nam met vijftien procent af en het risico om voortijdig te overlijden nam met 22 procent af.

Kom van die bank af

Het is vaak verleidelijk om lekker op de bank te blijven zitten, zeker nu de temperaturen lager zijn en de dagen kort. Toch is het goed voor uw gezondheid om een uurtje zitten op de bank in te ruilen voor een uurtje beweging. Onderzoekers van de Universiteit van Sydney zagen namelijk dat wanneer de deelnemers een uur op de bank zitten inruilden voor een uur wandelen, of een andere lichamelijke activiteit, het risico op voortijdig overlijden met veertien procent afnam. Het uur staan in plaats van zitten kan dit risico ook verlagen met al vijf procent.

Zorg voor een dagelijkse dosis vitamine D

Vitamine D is een belangrijk vitamine. Het is niet alleen belangrijk voor de botten, maar heeft ook invloed op chronische ziekten. Zo zou een hoger niveau van vitamine D het risico op bepaalde chronische ziekten, zoals kanker, hartziekten, diabetes, astma, dementie en depressie verlagen. Voor de aanmaak van vitamine D is het belangrijk regelmatig buiten te komen, maar ook zit vitamine D in bepaalde voedingsmiddelen. Natuurlijk is het ook mogelijk om voor een supplement te kiezen.

Sluit u aan bij een groep

Deel zijn van een groep, bijvoorbeeld een sportgroepje, kan het risico op depressie en hartziekten verlagen. Maar niet alleen dat, ook kan het risico op een verkoudheid hiermee verkleind worden. Het soort groepje maakt eigenlijk niet uit, het kan een familie of vriendschapsgroep zijn, een groep van de kerk of een tennis- of boekenclubje. Het meest belangrijke is dat u zich kunt identificeren met de groep en deze ziet als een toevoeging in uw leven.

Start met mediteren

Was uw goede voornemen voor dit jaar om minder stress te ervaren? Dan is het een goed plan om vandaag nog te starten met meditatie. Slechts 25 minuten per dag, voor drie opeenvolgende dagen, kan psychologische stress doen afnemen laat een studie zien. Daarnaast kan meditatie zorgen voor een verlaging van de bloeddruk en het risico op een hartaanval en beroerte bij hartpatiënten doen afnemen. Ook kan meditatie chronische pijn en depressie verbeteren.

Zorg voor voldoende slaap

Niet alleen gezonde voeding is belangrijk, ook regelmatig bewegen, niet roken en niet te veel alcohol drinken zorgen voor een lager risico op hartziekten. Maar er is nog één belangrijk punt, voldoende slaap. Door voldoende te slapen, wordt het hart beter beschermd. In Nederland deden ze hier onderzoek naar. Hier zagen ze dat de deelnemers die al deze gezondheidsgewoonten opvolgden, maar niet de zeven uur slaap of meer per nacht haalden, 57 procent minder kans hadden op hartziekten en 67 procent minder kans hadden op een fatale hartaandoening, vergeleken met de mensen die slechts één of geen van de gezondheidsgewoonten hadden. De deelnemers die minimaal zeven uur slaap per nacht kregen, hadden respectievelijk 65 procent en 83 procent minder kans hierop.

Uit dezelfde categorie

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Mindfulness training onderzocht

Een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk heeft de effectiviteit van op mindfulness gebaseerde interventies voor de behandeling van mensen die lijden aan psychische problemen onderzocht.1 Het aanbod aan interventies om...

Leefstijl in de psychiatrie

Onlangs plaatste www.gzpsychologie.nl een artikel waarin psychiater en mindfulness trainer Mischa Selis vertelde over haar zienswijze.1 Zij pleit voor meer aandacht voor leefstijl en somatiek in de psychiatrie, waarbij somatiek de medische discipline is rondom het...

Ga zingen na een beroerte

Ken je iemand die een beroerte heeft gehad, raad diegene dan aan te gaan zingen: dat zal helpen bij het herstel. Zingen helpt bij beroertepatiënten tegen afasie: de aantasting van het spraak- en schrijfvermogen en van het begrijpen van wat er wordt gezegd. Een...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.