09-01-2019

5 redenen om vandaag nog te beginnen met minimalisme

Het hebben van een minimalistische leefstijl is hip. Bovendien lijkt de trend die een aantal jaar geleden kwam overwaaien uit de Verenigde Staten ook in Nederland een blijvertje. Steeds meer mensen ontspullen, dromen van een zogenoemd tiny house en kiezen ervoor om spullen die kapot zijn te repareren. De hype is niet voor iedereen weggelegd, maar het is de moeite waard om uit te proberen of de leefstijl iets voor je is. Hieronder vijf redenen om het een kans te geven.

Mentale rust

We leven in een maatschappij waarbij alles draait om materialisme. Zonder spullen zijn we niet gelukkig. Althans, dat is wat er met de paplepel wordt ingegoten. Maar we hebben veel meer materiaal dan goed voor ons is. Als we kijken naar de tijd dat we jager-verzamelaar waren, hadden we alleen hetgeen we nodig hadden om veilig te wonen, te jagen en te koken. We zijn gaan settelen, zijn geen nomaden meer en zijn te veel gaan verzamelen. En dat geeft onrust. Een huis vol spullen die je schoon moet houden, heel moet houden of waar we waarde aan hechten maar eigenlijk niets mee kunnen. Te veel prikkels en afleiding. Ontspullen en consuminderen geeft niet alleen rust in huis, maar ook in het hoofd.

Zelfontplooiing

Als we eenmaal rust vinden, hebben overbodige spullen zich ingeruild voor tijd. We hoeven niet meer zo veel te kopen en we hoeven geen bergen met spullen meer te onderhouden. Met deze ruimte kunnen we doen waar het echt om gaat: onszelf ontwikkelen. Met zelfontplooiing werken we aan ons eigen doel. Waarom zijn we hier en wat willen we bereiken? Door hier meer tijd in te kunnen steken, worden we een stuk gelukkiger, met alle gezondheidsvoordelen van dien.

Relaties

Onthechting van spullen geeft niet alleen ruimte voor de relatie die we met onszelf hebben, maar ook met die met anderen. Hierdoor groeit de aandacht voor onze naasten. We hechten meer waarde aan de momenten die we met anderen kunnen doorbrengen. Dit samenzijn zorgt voor het ‘community gevoel’, iets wat ze op de gezondste plekken van de wereld – de blue zones – hoog in het vaandel hebben staan.

Bewustwording

Door te minimaliseren dragen we om te beginnen al direct bij aan duurzaamheid, we verkleinen onze ecologische voetafdruk. Deze wordt natuurlijk nog kleiner als iemand ervoor kiest klein te gaan wonen. Als we ineens niet meer zo veel ‘dingen’ van onszelf hoeven te kopen, gaan we vanzelf kritischer kijken naar wat we dan wel kopen. Deze spullen kunnen een stuk eerlijker, duurzamer en gezonder. Denk hierbij aan fairtrade producten en biologische voeding. Goed voor onze samenleving en onze gezondheid.

Tevredenheid

Wie zich stort in het minimalisme komt al snel tot de conclusie dat het zeer verslavend werkt. Het kan zelfs een uitdaging zijn om een steeds lagere levensstandaard te hebben. Dit scheelt niet alleen tijd, maar ook geld. Dit geld kunnen we sparen om te steken in dingen die we graag willen doen, zoals een lange reis maken of vrij nemen om vrijwilligerswerk te doen of om dan toch eindelijk te beginnen aan het schrijven van een eigen boek. Om dagelijks met minder geld rond te kunnen komen, groeien onze mogelijkheden en bovendien zijn we ook steeds sneller tevreden.

Uit dezelfde categorie

Verband tussen slaap en metabolisme

Wetenschappers bekeken metingen van slaapritme om de dieperliggende oorzaken van diabetes te achterhalen. Amerikaanse psychologen van de Universiteit van Berkeley onderzochten de invloed van de hersenen op het metabolisme tijdens de NREM-slaapfase. Ze stelden vast dat...

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Mindfulness training onderzocht

Een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk heeft de effectiviteit van op mindfulness gebaseerde interventies voor de behandeling van mensen die lijden aan psychische problemen onderzocht.1 Het aanbod aan interventies om...

Het laatste nieuws