12-12-2018

5 redenen om vandaag nog met Qigong te beginnen

In het Oosten wisten ze het al lang en het maakt nu ook in het Westen zijn opkomst: qigong. Dit holistisch systeem van bewegingen, ademhaling en meditatie wordt ook wel ‘meditatie in beweging’ genoemd en vormt de hoeksteen van de traditionele Chinese geneeskunde. Qigong pakt verschillende gezondheidsproblemen aan. Hieronder vijf goede redenen om deze oude techniek vandaag nog op te pakken.

1. Het verlaagt de bloeddruk

Uit verschillende studies blijkt dat qigong een effectieve, natuurlijke behandeling kan zijn bij een hoge bloeddruk. Uit een analyse van twintig tests onder meer dan 2.000 mensen met een hoge bloeddruk kwam naar voren dat qigong hoge bloeddruk verlaagt en dat het in combinatie met medicijnen effectiever is dan medicatie alleen.

2. Het helpt tegen tinnitus

Tinnitus is een veelvoorkomend gehoorprobleem dat leidt tot het gonzen of suizen van de oren. Het regelmatig beoefenen van qigong kan helpen bij dit probleem. Uit een onderzoek onder tachtig mensen met tinnitus bleek dat regelmatig qigongen de ernst van de aandoening drastisch vermindert. Het helpt zelfs zo goed dat dit effect minstens drie maanden na het stoppen met de oefeningen nog aanwezig was.

3. Het geeft pijnverlichting

De twee belangrijkste vormen van qigong zijn de interne en externe.Externe qigong vereist de aanwezigheid van een qigong meester die getraind is om zijn qi over te brengen om gezondheid van anderen te bevorderen. Externe qigong is veelbelovend voor de behandeling van aandoeningen die samengaan met chronische pijn, zoals osteoartritis, lage rugpijn en fibromyalgie. Een Britse overzichtsstudie van vijf trials toonde een sterkere vermindering van de pijn in qigong groepen dan in een controlegroep. Een Amerikaanse overzichtsstudie leidde tot de conclusie dat externe qigong waarschijnlijk effectief is voor het behandelen van chronische pijn. De werkzaamheid van de behandeling lijkt vooralsnog afhankelijk van de competentie van de meester.

4. Het zorgt voor een goed gevoel

Het twee keer per week beoefenen van qigong kan het uithoudingsvermogen, het evenwicht, de lichamelijke en psychische gezondheid en het spiritueel welbevinden van oudere volwassenen verbeteren. Het kan zelfs een depressie bij ouderen verlichten. Kinderen kunnen er ook baat bij hebben: twee keer per week een sessie verbeterde hun gevoel van welbevinden op school en had een positief effect op hun gedrag.

5. Het helpt bij de behandeling van kanker

Qigong kan ook helpen tegen veelvoorkomende symptomen van kanker bij patiënten en overlevenden, zoals vermoeidheid. Als overlevenden van prostaatkanker ingedeeld werden in twee groepen verminderden gevoelens van vermoeidheid en stress sterker in de groep die gedurende drie maanden qigong lessen kregen dan in de groep die eenvoudige rekoefeningen uitvoerden. Volgens een studie onder mannelijke en vrouwelijke kankerpatiënten, verbeterde qigong ook de algemene kwaliteit van leven, de stemming en het niveau van C-reactief proteïne (een teken van een ontsteking). Ander onderzoek laat zien dat qigong het immuunsysteem een boost kan geven en de overlevingskansen kan verbeteren als het toegepast wordt als complementaire kankerbehandeling.

Bronnen:
Medicine (Baltimore), 2015;94:e352
J Psychosom Res, 2010;69:299–304
Geriatr Nurs, 2017 Aug 16. pii: S0197-4572(17)30173-8
Int J Geriatr Psychiatry, 2006;21:890–7
J Altern Complement Med, 2010;16:939–44
J Altern Complement Med, 2005;11:41–7
J Pain, 2007;8:827–31
J Rehabil Res Dev, 2007;44:195–222
Clin Rheumatol, 2008;27:1497–505
J Kanker Surviv, 2014;8:60–9
Ann Oncol, 2010;21:608–14
Support Care Kanker, 2012; 20: 1121–33
Integr Kanker Ther, 2002;1:345–70

Uit dezelfde categorie

2.500 stappen per dag, maar liever 10.000

Veel mensen zetten dagelijks 10.000 stappen om gezond te blijven. Deze stappennorm raakte ingeburgerd omdat de Japanse naam van de eerste commerciële stappenteller letterlijk ‘tienduizendstappenteller’ betekent. Deze norm is echter niet wetenschappelijk onderbouwd....

Gezondheidsvoordelen van de E-bike

Waarschijnlijk wist je al dat fietsen gezond is, maar hoe zit dat met een elektrisch fiets? Haal je daar dezelfde gezondheidsvoordelen uit? Dankzij de technische ontwikkeling en komst van verschillende typen E-bikes is de populariteit de afgelopen twintig jaar...

Immuunsysteem een boost door beweging

Kan je gezondheid wel een zetje gebruiken? Wellicht is het dan handig naar je slaap- en bewegingspatroon te kijken, aldus onderzoekers van de faculteit Gezondheidswetenschappen en Sport aan de Universiteit van Stirland in Engeland. [1] De onderzoekers bekeken de...

Het laatste nieuws