28-04-2020

#1 Een hartaanval komt niet altijd plotseling…

Niet alle hartaanvallen ontstaan plotseling. Soms ontstaan ze geleidelijk, verspreid over een aantal uur, maar ze kunnen net zo dodelijk zijn. 

Wie een hartaanval krijgt, heeft meestal maximaal twee uur om een spoedbehandeling te kunnen krijgen en het is hoofdzaak om de symptomen van een aanval te herkennen, zoals plotselinge ademnood, ongemak, vermoeidheid en pijn, meestal in de borst en armen. 

Maar als je een paar uur lang last hebt van deze symptomen, kan het zijn dat je niet in de gaten hebt dat je een hartaanval hebt. Een geleidelijke aanval ontstaat meestal ook niet na lichamelijke inspanningwat vaak wel het geval is bij een plotselinge, acute aanval. Dit kan ook een van de redenen zijn waarom je niet beseft wat er aan de hand is. 

Onderzoekers van de University of Illinois ontdekten dat geleidelijke aanvallen niet worden herkend, toen zij 474 patiënten met een hartaanval (myocard infarct) onderzochten die werden behandeld op afdelingen voor spoedeisende hulp.  

Van de 261 acute hartaanvallen trad 54 procent op na lichamelijke inspanning. Verder hadden 207 patiënten een geleidelijke aanval gehad zonder duidelijke aanleiding. Vooral deze laatste patiënten dienden zich te realiseren dat ze een hartaanval hadden en direct naar het ziekenhuis moesten. 

Volgens de onderzoekers is beginnen met behandelen binnen twee uur na een aanval optimaal, terwijl na zes uur zonder behandeling permanente schade aan hartweefsel optreedt.

BRON:
Eur J Cardiovasc Nurs, 2019: 1474515119871734 

Uit dezelfde categorie

De mei editie is er!

De nieuwste Medisch Dossier is er. Hier een kleine greep uit deze nieuwste editie. Je kunt hem thuis ontvangen met een proefabonnement.   [su_button url="https://www.medischdossier.org/product/proefabonnement-3-nummers-voor-e1500/" target="blank"...

Begin met wandelen na een beroerte en je leeft langer

Als je een beroerte hebt gehad, begin dan met wandelen (of tuinieren of fietsen). Door slechts vier uur per week actief te zijn, neemt je risico op vroegtijdig overlijden al drastisch af. Ben je 75 jaar of ouder, dan zal elke week wat lichaamsbeweging je risico op...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.