Vijf Vragen Over: Homeopathie

Het aanbod in complementaire therapieën is groot en soms is het lastig om een juiste keuze te maken. In deze rubriek stellen we onderzoekende vragen aan diverse gespecialiseerde therapeuten en artsen. Ditmaal is Gio Meijer, arts voor integrale geneeskunde met een specialisatie in homeopathie, te gast.

Al op haar zesde wist Gio Meijer zeker dat ze arts wilde worden. Later tijdens haar studie op de kinderafdeling zag ze veel kinderen met astma, die afwisselend luchtweg- en eczeemklachten hadden. Ze slikten enorm veel medicijnen. Dit hield Meijer enorm bezig. Een van haar collega’s wees haar op het homeopathische gedachtegoed en daar lag voor Meijer de sleutel.

Uiteindelijk koos Meijer ervoor om homeopathie als behandelmethode te integreren in haar dagelijkse praktijk als arts. Een dankbare combinatie, waarbij ze veel aandacht aan de hele mens kan besteden: fysiek en mentaal. Meijer verwijst graag naar de onderzoeken van prof. Kooreman en lector Baars, die laten zien dat de integratie van reguliere en homeopathische geneeskunde ruim 12 procent besparing op de zorgkosten oplevert. Meijer is ervan overtuigd: we zijn op weg naar een vorm van integrale geneeskunde, omdat de ‘alternatieve geneeswijzen’ de reguliere aanpak op een heel waardevolle wijze completeren. Met prachtige resultaten als gevolg. ‘Mensen duurzaam genezen op een natuurlijke manier die past bij hun wezen, dat is toch wat je als arts ten diepste wilt.’

Vraag 1 Wat is de achtergrond van homeopathie?

Homeopathie is een behandelmethode die is gebaseerd op de wetmatigheid dat stoffen (mineralen, planten of dierlijke stoffen) die bepaalde verschijnselen kunnen veroorzaken, in staat zijn dezelfde verschijnselen te genezen. Dit wordt de similia-regel genoemd: het gelijkende wordt genezen door het gelijkende. Deze wetmatigheid wordt al beschreven door de Griekse arts Hippocrates, de vader van de westerse geneeskunde. Samuel Hahnemann (1755-1833), arts en scheikundige, noemde deze behandelmethode homeopathie (homoios betekent ‘hetzelfde’ en pathos betekent ‘ziekte’ of ‘lijden’) en heeft deze behandelmethode verder uitgewerkt. Een voorbeeld dat ook veel reguliere geneesmiddelen op die manier werken, is het gebruik van Ritalin. Ritalin is een amfetamine-achtige stof die rustige kinderen juist drukker maakt en drukke kinderen rustiger.

Vraag 2 Wat is het verschil tussen klinische en klassieke homeopathie?

Homeopathie kan worden toegepast bij acute ziekten, zoals een acute middenoorontsteking of een bloeduitstorting door een klap of stoot. Om deze aandoeningen te behandelen, is niet veel kennis nodig van de persoon. Deze manier van werken, waarbij het middel wordt gekozen op de ziekte of symptomen wordt wel klinische homeopathie genoemd. Bij chronische ziekten ligt de oorzaak meestal dieper en moet het middel niet alleen passen bij de symptomen, maar ook bij (het karakter van) de hele persoon. We spreken dan over een constitutiemiddel. Dit wordt ook wel klassieke homeopathie genoemd. In feite zijn beide benaderingen gebaseerd op dezelfde wetmatigheid en spreken we liever gewoon over homeopathie.

Vraag 3 Door wie wordt deze geneeswijze uitgeoefend?

De homeopathische behandelmethode wordt zowel door artsen als therapeuten toegepast. De meeste homeopathische artsen zijn lid van de Artsen Vereniging Integrale Geneeskunde (www.avig.nl) en erkende homeopathische therapeuten zijn meestal lid van de Nederlandse Vereniging van Klassiek Homeopaten (www.nvkh.nl).

Vraag 4 Wanneer maak je gebruik van deze geneeswijze?

Homeopathie kan zowel worden toegepast bij acute ziekten zoals griep, bovenste luchtweginfecties, een middenoorontsteking, diarree, obstipatie, na operaties en andere allerlei lichamelijke en geestelijke trauma’s als bij chronische aandoeningen zoals eczeem, astma, allergieën, reumatische klachten en psychische aandoeningen, maar ook ter ondersteuning bij de behandeling van kanker.  Ook zwangerschapscontrole en bevallings-begeleiding kan op homeopathische leest geschoeid zijn. Homeopathisch werkende vroedvrouwen zijn verenigd in de Vereniging Verloskunde en Homeopathie (www.vvenh.nl).

Vraag 5 Waarom wordt homeopathie vaak als ‘alternatief’ bestempeld?

In het kort zou je kunnen zeggen dat reguliere middelen bedoeld zijn om de klacht te onderdrukken (wat noodzakelijk kan zijn) en dat homeopathische middelen bedoeld zijn om het herstelproces te stimuleren. Wij spreken liever over homeopathie als een aanvullende of complementaire behandelmethode, omdat homeopathie heel goed samen kan gaan met reguliere geneesmiddelen.
De visie van de integrale geneeskunde gaat uit van het beste uit beide werelden. Hierbij heeft een methode die de gezondheid stimuleert en zo min mogelijk schade aanricht de voorkeur en wordt alleen ingegrepen met reguliere medicijnen of chirurgie waar dat nodig is.

 

Maak kennis met Medisch Dossier

Proefabonnement

  • 3 Nummers voor € 15
  • Toegang tot het online archief
  • Stopt automatisch

Sluit een proefabonnement af >>

 

Gratis opties

Liever even gebruikmaken van de gratis opties? We hebben je er graag bij:

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Luister naar je gevoell maar bepaal zelf je handelen

De positieve effecten van voetreflextherapie

Gordelroos en netelroos; een natuurlijke blik

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

De borsten

Column dr. Wendy Lin; Handzenuw in de knel

Anderhalf jaar geleden kwam een man in mijn praktijk. Hij was net gepensioneerd. Zijn hele leven was hij internationaal correspondent geweest, dus hij had veel tijd achter zijn toetsenbord doorgebracht. Tuinieren was de hobby waarin hij altijd zijn rust had gevonden....

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier