Column dr. Wendy Lin; Handzenuw in de knel

Anderhalf jaar geleden kwam een man in mijn praktijk. Hij was net gepensioneerd. Zijn hele leven was hij internationaal correspondent geweest, dus hij had veel tijd achter zijn toetsenbord doorgebracht. Tuinieren was de hobby waarin hij altijd zijn rust had gevonden. Maar sinds zijn pensionering had hij wel erg veel in de tuin gewerkt. Totdat het niet meer ging.

Behandeling bij het carpaaltunnelsyndroom

De pijn in zijn handen en armen werd door het carpaal tunnelsyndroom steeds erger. Het maakte het hem onmogelijk om in de tuin te werken. Hij ging naar de huisarts en de specialist. Die adviseerde hem om nog niet te opereren, onder meer omdat de kans groot is dat het syndroom terugkomt.

Via via kwam hij bij mij terecht. Nadat hij mij zijn verhaal had verteld, heb ik hem aan beide handen behandeld. Sindsdien zijn de pijnklachten weg en is de kracht in zijn handen terug. Hij liet me dat zien met zelfgekweekte druiven en bloemen!

Hij is niet de enige in mijn praktijk die na een paar behandelingen geen last meer heeft van het carpaal tunnelsyndroom. Een paar jaar geleden kwam een mevrouw in mijn praktijk. Zij is schoonmaakster, heel actief, tegen de vijftig jaar en in de overgang.

Haar klachten waren al ernstig toen zij bij me kwam. Fysiotherapie maakte geen verschil. En door haar klachten was ze gedeeltelijk arbeidsongeschikt geraakt. Ik behandelde haar beide handen met acupotomie. Dit is nu vier jaar geleden en zij kan haar handen volledig gebruiken. Al die tijd is ze gewoon aan het werk.

In de pols zit een ‘tunnel’ waar pezen en zenuwen doorheen lopen. We noemen dit de carpale tunnel. Als deze tunnel vernauwt, raken de zenuwen en pezen bekneld. Dit kan leiden tot ontstekingen en ernstige pijnklachten. De reguliere behandeling bestaat in eerste instantie uit spalken, fysiotherapie en pijnbestrijding.

De laatste mogelijkheid is om te opereren. Dit kan helpen, maar bij sommigen komt het syndroom terug. Een tweede keer opereren is geen optie. Dus als de klachten na de operatie terugkomen, zijn ze chronisch.

Ik adviseer mensen daarom altijd om eerst acupotomie te proberen als zij last hebben van het carpaal tunnelsyndroom. Hiermee wordt de fascia losgemaakt van de tunnel, de beknelling van de zenuw opgelost en verdwijnen de klachten.


Acupotomie

Acupotomie is een behandeling die voortkomt uit de acupunctuur. Ongeveer vijftig jaar geleden begon de ontwikkeling hiervan en daarom wordt ze als onderdeel van de ‘moderne’ acupunctuur gezien. De naalden zijn wat dikker en hebben een mini-snijvlak op de punt. Hiermee wordt verkleefd en verkrampt weefsel losgemaakt en de spanning in zacht weefsel geneutraliseerd. Dit versnelt en versterkt bovendien vaak het effect van de acupunctuurbehandeling. Deze werkwijze wordt vooral gebruikt bij pijn en chronische aandoeningen.


 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Wendy Lin

Afwijking aan de grote teen

Hielpijn is wél behandelbaar:

Je knie heeft zorg nodig

Uitstralende lage Rugpijn

De prostaat heeft baat bij beweging

Spierherstel het hele bewegen telt

Bij botbreuken ligt de focus vaak op herstel van het gewricht, zonder aandacht voor spierkrachtverlies. Maar als je noodgedwongen niet kunt bewegen, neemt de spiermassa razendsnel af. Gevolg: onnodig lang revalideren. Daar weet fervent hardloper Heidy van Beurden...

Vroeg kinderlijk trauma

Jaarlijks zijn 118.000 kinderen tot 18 jaar slachtoffer van vroegkinderlijk trauma. Het werkelijke aantal ligt veel en veel hoger. Veel gevallen blijven ongezien, onopgemerkt en onbehandeld. Met alle negatieve effecten van dien. Vooral trauma dat in de eerste zeven...

Uitgelezen: De helende kracht van de adem

Mijn boek De helende kracht van de adem biedt een grote verscheidenheid aan eenvoudige, directe en diepgaande oefeningen met de adem (Sanskriet: prana, Tibetaans: lung). Deze oefeningen kunnen het welzijn van lichaam, energie en geest op verschillende niveaus...

Wendy Lin avatar

Over de auteur

Dokter Wendy Lin woont sinds 1990 in Nederland en heeft een praktijk in Den Haag. Zij is in China opgeleid tot arts-acupuncturist in zowel westerse geneeskunde als traditionele Chinese geneeskunde en rondde de studie geneeskunde nogmaals af in Nederland.
Lees meer artikelen van Wendy Lin