02-02-2024

Je knie heeft zorg nodig

Vorig jaar kwam een man van 43 weer terug in mijn praktijk. Vier jaar eerder was hij bij mij geweest met knie-artroseklachten. De specialist had hem gezegd dat er geen genezing mogelijk was. Bezoeken aan meerdere behandelaars en acupuncturisten hadden hem ook niet geholpen. Omdat hij graag en veel voetbalt en danst, bleef hij naar een oplossing zoeken.

Voorkom pijn en de vorming van artrose

Ik diagnosticeerde de oorzaak van zijn pijn als ‘pes anserine bursitis’ (slijmvliesontsteking), gaf enkele adviezen en behandelde hem met acupotomie. Na vijf behandelingen was hij klachtenvrij.

Pes anserine bursitis is een ontsteking van de slijmbeurs die zich tussen het scheenbeen (tibia) en de drie pezen van de hamstring aan de binnenkant van de knie bevindt. Deze ontsteking kan onder andere ontstaan door lopen in een onjuiste houding, overgewicht, X-benen of een ongewenste slaaphouding. Dit irriteert de slijmbeurs waardoor deze te veel vocht gaat produceren, opzwelt en dan druk uitoefent op de aangrenzende delen van de knie. Door de pijn gaan mensen de knie anders belasten, met als gevolg een onjuiste belasting van zowel de desbetreffende knie als de andere knie en de heupen. Uiteindelijk kunnen dan artroseklachten ontstaan.

De drukverhoging door pes anserine bursitis onder pezen geeft vaak constante pijn. De pijnplek is aan de binnenkant, net onder het kniegewricht. Door de druk te ontladen met acupotomie en verder te verlagen met cupping kunnen de pijnklachten snel worden verholpen. Een nabehandeling van de hamstringspier en gerelateerde balansspieren is nodig voor een langetermijnoplossing.

Nadat de man vier jaar klachtenvrij was geweest, terwijl hij met regelmaat intensief had gevoetbald en gedanst, kwam de pijn een beetje terug. Net als eerder voelde hij het aan de binnenkant van zijn knie. Uit de diagnose bleek weer een pes anserine bursitis. Ik heb hem opnieuw behandeld en sindsdien is hij weer klachtenvrij. Het is heel goed dat hij in dit vroege stadium is teruggekomen. Met twee behandelingen zijn niet alleen zijn pijnklachten verholpen, maar is ook de vorming van artrose voorkomen!


Acupotomie

Acupotomie is een behandeling die voortkomt uit de acupunctuur. Ongeveer vijftig jaar geleden begon de ontwikkeling hiervan en daarom wordt ze als onderdeel van de ‘moderne’ acupunctuur gezien. De naalden zijn wat dikker en hebben een mini-snijvlak op de punt. Hiermee wordt verkleefd en verkrampt weefsel losgemaakt en de spanning in zacht weefsel geneutraliseerd. Dit versnelt en versterkt bovendien vaak het effect van de acupunctuurbehandeling. Deze werkwijze wordt vooral gebruikt bij pijn en chronische aandoeningen.


 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Het laatste woord; Patiënten en cliënten zijn vooral mensen

Als mens hebben we veel rollen. We zijn ouder en/of kind, partner, grootouder, buurman of -vrouw, collega, teammaat en nog veel meer. Op het moment dat iemand ernstig ziek wordt, blijft er vaak nog maar één rol over: die van patiënt. Voor iedereen is de zieke mens...

Eten als medicijn

De overgang vormt een kantelpunt in de gezondheid van elke vrouw. In Eten als medicijn: overgang legt gynaecoloog drs. Dorenda van Dijken uit hoe het vrouwenlichaam in deze levensfase verandert. Met haar adviezen én 75 recepten van culinair journalist Janneke...

Groeien met psychosynthese

In een souterrain aan de Amsterdamse Lijnbaansgracht zit de psychosynthese praktijk van Wim Verbeek (61). Een trap voert naar beneden, de wachtruimte in. Daarachter ligt zijn praktijk, warm en zacht verlicht. Verbeek, stevige handdruk en vriendelijke oogopslag, gaat...

Luister (niet) altijd naar je gevoel; Deel 1

In dit eerste deel van een tweeluik over ‘luisteren naar je gevoelens’ legt Cindy de Waard uit waarom dit zo belangrijk is. En waarom het niet altijd verstandig is om naar je gevoel te luisteren. Zij bekijkt het onderwerp vanuit een holistisch perspectief, met...

Wendy Lin avatar

Over de auteur

Dokter Wendy Lin woont sinds 1990 in Nederland en heeft een praktijk in Den Haag. Zij is in China opgeleid tot arts-acupuncturist in zowel westerse geneeskunde als traditionele Chinese geneeskunde en rondde de studie geneeskunde nogmaals af in Nederland.