Psoriasis in het gezicht

MIJN DOCHTER VAN DERTIEN HEEFT PSORIASIS IN HAAR GEZICHT. WEET U EEN ALTERNATIEVE BEHANDELINGSMETHODE HIERVOOR? In het verleden werd ze op school gepest. Ik overweeg daarom haar thuis les te laten geven om haar van dat pesten te verlossen.

 

Ongeveer 2 procent van de bevolking lijdt op enig tijdstip aan psoriasis. De leeftijdsgroep tussen tien en dertig jaar wordt het meest getroffen; ook uw dochter valt dus binnen deze groep. Omdat kinderen in hun tienerjaren zich bewust gaan bezighouden met hun uiterlijk, is psoriasis in het gezicht op deze leeftijd, nog afgezien van het lichamelijk ongemak, natuurlijk extra vervelend. De meeste conventionele behandelingsmethoden van psoriasis zijn erop gericht de symptomen te bestrijden. De wortels van het probleem worden nauwelijks bestudeerd. Deze behandelingsmethoden brengen echter allerlei risico’s, beperkingen en nevenwerkingen met zich mee. Het kan van belang zijn ook hiervan het nodige te weten.

Locale steroïden worden toegepast in gevallen zoals bij uw dochter, waarin de psoriasis 5 procent van het lichaam of minder heeft aangetast. Ze kunnen snel effect sorteren, maar ze gaan gepaard met bijwerkingen zoals dunner worden van de huid, waardoor de symptomen kunnen verergeren. Teercrèmes worden eveneens vaak voorgeschreven. Ze hebben minder bijwerkingen maar het kan lang duren, soms tot twaalf weken, voordat ze effectief zijn. Bovendien is het een vies goedje en moeilijk aan te brengen.

Vitaminederivaten hebben als basis de vitaminen A en D. Het klinkt alsof deze middelen natuurlijke producten zijn, maar dat zijn ze niet. Ze veroorzaken dikwijls huidirritaties en ze kunnen hooguit twaalf weken worden gebruikt. Systemische geneesmiddelen (niet plaatselijk aangebrachte) worden meestal slechts voorgeschreven bij ernstige psoriasis. Ciclosporine, methotrexaat en acitretine worden het meest toegepast. Ze hebben echter nare bijwerkingen, waaronder hoge bloeddruk, nierbeschadigingen, bloedarmoede en verminderde weerstand. Uw dochter lijkt een milde vorm van psoriasis te hebben waarbij dergelijke zware middelen niet nodig zijn.

Biologische geneesmiddelen proberen de psoriasis tot staan te brengen door het immuunsysteem aan te pakken: van psoriasis wordt aangenomen dat het een auto-immuunziekte is. De geneesmiddelen schakelen de verkeerd werkende T-cellen of de chemische boodschappers die deze afscheiden uit, om zo het proces aan de bron aan te pakken. Nadelen van deze nieuwste medicatie zijn dat ze per injectie moeten worden toegediend, ze erg duur zijn en ze continu moeten worden gebruikt om enige verbetering te handhaven. Het allerzwaarst wegende nadeel is echter dat niet bekend is of ze op de lange duur veilig zijn.

Alternatieven

Het goede nieuws is dat er een breed scala van alternatieve therapieën voorhanden is. U kunt die beter uitproberen voordat u ertoe overgaat uw dochter niet meer naar school te laten gaan. We beschrijven nu eerst kort het proces zodat u beter begrijpt wat er gaande is bij psoriasis. De ruwe, schrale huid van psoriasis wordt veroorzaakt door een te snelle celdeling. De cellen delen zich zo snel dat de huid niet in staat is ze op tijd af te stoten. In acute fases kan de celdeling meer dan duizend keer zo snel zijn als normaal. De cellen blijven dus aan het huidoppervlak hangen. De aandoening is niet gelegen in de huid zelf maar in het immuunsysteem of in het spijsverteringssysteem. Daarom moet er eerst worden nagegaan of er sprake is van het ‘prikkelbaredarmsyndroom’, van ulceratieve (zwerende) colitis (dikke darmontsteking) of van de ziekte van Crohn.

Als de aandoening berust op disfunctioneren van het immuunsysteem, worden er te veel huidcellen aangemaakt die zich naar het huidoppervlak spoeden alsof ze daar een infectie moeten bestrijden of een wond moeten genezen. Dit verklaart eveneens waarom psoriasis vaak ontstaat of opvlamt na een infectie zoals een gewone keelontsteking. Als de mogelijkheid is uitgesloten dat er een probleem met de darmen is, moet de behandeling tweeledig zijn: tegelijkertijd gericht op het immuunsysteem en het huidoppervlak. Grondregels om het immuunsysteem te verbeteren zijn: dieet en supplementen, aangevuld met ontspannings- en lichamelijke oefeningen, maar niet te veel.

De houtachtige klimplant Smilax sarsaparilla werkt via het immuunsysteem. Ze is vooral effectief bij plaquevormende psoriasis. Lokale behandeling kan bestaan uit oliën en crèmes met bijenwas (door farmacologen van het National Centre for Scientific Research in Cuba is bewezen dat dit ontstekingsremmend en pijnstillend werkt), aloë vera1, vogelmuur (Stellaria) en teunisbloemolie2. Deze crèmes en oliën blijken bij verschillende gradaties van psoriasis heilzaam te werken.

Een van onze lezers berichtte ons dat hij goede resultaten had bereikt met olijfolie extra vergine, twee keer per dag aangebracht. Ook werkte bij vijf patiënten een dieet met olijfolie, saffraanthee en extract van de bast van de rode iep. Dit lijkt een goede vorm van dieettherapie3. Ook andere specifieke diëten kunnen het probleem waarschijnlijk van binnenuit aanpakken. Bij de inuit (eskimo’s) komt psoriasis significant minder voor dan in andere populaties.

De verklaring hiervan kan worden gezocht in de hoge gehalten omega-3-vetten in hun visrijke dieet. Toch bleek bij een onderzoek door dermatologen in het Bristol Royal verpleeghuis dat de symptomen van psoriasis door supplementen met visolie niet verbeterden4. Visolie is echter zeer waardevol, speciaal voor een groeiend beenderstelsel en de groei van de hersenen. Daarom is het de moeite waard uw dochter meer visolie te laten eten.

Ook in Afrika komt psoriasis weinig voor. Dermatologen van de Shiraz University of Medical Sciences in Iran wijten dit gedeeltelijk aan het feit dat er in het traditionele Afrikaanse dieet veel maïs voorkomt. Maïs is, in tegenstelling tot tarwe, rijk aan linolzuur, een essentieel vetzuur dat in het westers dieet nogal eens ontbreekt5. Visolie en linolzuur kunnen het best in de vorm van supplementen worden genomen. Het is te ingewikkeld om er genoeg van binnen te krijgen via het voedsel. Ook supplementen van andere oliën, waaronder hennepolie, haaienolie en teunisbloemolie, blijken heilzaam te werken. En bovendien: baat het niet, het schaadt ook niet.

Eveneens het proberen waard is een dieet waarbij bepaalde stoffen worden uitgesloten of drastisch verminderd, zoals zuurvormend voedsel als rood vlees, alcohol en zuivelproducten. De darmen worden hierdoor gezonder en ze zijn beter in staat giftige stoffen te verwijderen. Om dezelfde redenen is een vezelrijk dieet aan te bevelen. Stressfactoren kunnen ook een rol spelen bij de aandoening van uw dochter. Op haar leeftijd zijn druk uit de omgeving en van school bijkomende verzwarende omstandigheden.

Psoriasis kan gunstig reageren op psychotherapie6. Ook kan uw dochter contact opnemen met een psoriasisvereniging, zoals Psoriasisfederatie Nederland: www.psoriasis-fn.nl, of met de Psoriasisverening Nederland: www.psori-ver.nl.

Ten slotte is het nuttig wanneer uw dochter er daarnaast voor zorgt dat ze meer water drinkt en meer tijd in het zonlicht doorbrengt. De B-stralen uit het ultraviolette zonlicht (UVB) hebben een gunstig effect op de symptomen van psoriasis7; te veel zonlicht is echter weer schadelijk en kan de symptomen verergeren. Veel water drinken daarentegen is ongevaarlijk en effectief gebleken.

1J Eur Acad Venereol, 2005; 19: 326-31
2Clin Exp Dermatol, 1994; 19: 127-9
3Altern Med Rev, 2004; 9: 297-307
4Clin Exp Dermatol, 1994; 19: 127-9
5Int Dermatol, 2004; 43: 391-2
6J Am Dermatol, 1996; 34: 1008-15
7Exp Dermatol, 2004; 13: 764-72

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Artsen weten wel beter

Je krijgt een medicijnrecept. Je gaat ermee naar de apotheek en krijgt een doosje pillen mee. Op het etiket staat: ‘3x daags 2 tabletten bij de maaltijd’. Je begrijpt de instructies: je moet ze drie keer per dag innemen bij een maaltijd. Maar ga je dat ook doen?  We...

Uitgelezen; Vertroostingen

Nadat psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter werd geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte en zich na een operatie in diepe, fysieke ellende bevond, ervoer hij hoe tastbaar de behoefte aan troost aanwezig kan zijn. Het deed hem nadenken over de vragen: wat...

Weet wat je eet

Voeding als medicijn We ontmoeten elkaar online. En dat is een bewuste keuze van orthomoleculair therapeut Rachida Lachhab. Zij werkt bij het programma Nederland Slank/de Metaboloog. Samen met haar collega-therapeuten Liesbeth van Duijn (oprichter) en Pantea Panahi...

Over medicatie en suppletie

Bij hart- en vaatziekten is het essentieel dat de conditie van de bloedvaten optimaal wordt gehouden. Zowel regulier als complementair is het voorkomen van slagaderverkalking ofwel arteriosclerose belangrijk. Arteriosclerose is degeneratie van het weefsel van de...