Buikpijn

Er komen steeds meer mensen in mijn praktijk met vage buikpijn: krampende buikpijn, maagpijn, zuurbrand, opgeblazen buik, benauwd, diarree en obstipatie. Vooral vrouwen, maar ook mannen. Ze lopen vaak al lange tijd rond met hun klachten. Van de huisarts en specialist kregen ze meestal een symptoombehandeling, zoals maagzuurremmers en laxeermiddelen.

Spanning kan vage buikklachten veroorzaken

Laatst kwam een 35-jarige vrouw bij mij. Ze liep al twee jaar rond met vage buikpijnklachten en opgeblazen buik. Daardoor was ze vaak moe, misselijk en voelde ze zich zwak. De huisarts en specialist hadden haar gedurende lange tijd laxeermiddelen laten gebruiken en haar geadviseerd te zorgen voor zo min mogelijk stress, ontspanning te zoeken in lichamelijke activiteiten als sport, wandelen en fietsen en vezelrijke voeding te kiezen. Soms, bij maagpijn kreeg ze ook omeprazol. Dat had haar allemaal niet verder gebracht, hoewel ze wel merkte dat haar klachten verergeren door stress.

Vanuit mijn visie op gezondheid en de werking van het menselijk lichaam is de kans groot dat de oorzaak voor al deze klachten te maken heeft met spanning in het bindweefsel van de buik. Het bindweefsel (fascia) vormt een aaneengesloten netwerk dat door ons hele lichaam organen, gewrichten en spieren verbindt en ondersteunt. Als het bindweefsel te gespannen is door kou en/of stress, kan het krimpen en verkrampen. De kans hierop neemt toe tijdens de menstruatie. De bloedvoorziening van spieren, zenuwstelsel en organen verloopt dan niet optimaal. Deze jonge vrouw realiseerde zich terugkijkend dat ze al jaren zeer gespannen leefde. Tijdens haar studie had ze veel stress gehad, en toen ze vervolgens ging werken, was dat zeker niet minder geworden. Ze kwam tot het inzicht dat ze misschien al tien of twaalf jaar op de toppen van haar tenen liep. Bij lichamelijk onderzoek voelde ik dat er in haar buikwand knobbeltjes en koorden aanwezig waren, die bij aanraking pijnlijk bleken.

Toen ik haar uitlegde dat ze zich in een vicieuze cirkel bevindt omdat haar lichaam nooit werkelijk kan ontspannen, begreep ze dat er iets moest veranderen. Ik adviseerde haar om geen koude voeding te kiezen en om haar buik warm te houden. Daarnaast ben ik haar gaan behandelen met acupunctuur en moxa. Moxa is een gedroogd kruid (bijvoet) dat op de acupunctuurnaalden wordt verwarmd. Zo brengt het warmte Ik prikte met naalden op de knobbeltjes en koorden op de buikwand. Hierdoor kon het bindweefsel de spanning loslaten: ze voelde meteen de spanning op de buik verminderen. Die ontspanning maakt dat de spieren, zenuwen en organen letterlijk meer ruimte krijgen en weer optimaal kunnen gaan functioneren. De klachten kunnen soms in twee behandelingen opgelost zijn. Maar vaak heeft dit meer tijd nodig. Spanning die in jaren is opgebouwd, zit in je systeem. Het kost soms tijd deze los te laten.

Deze jonge vrouw heb ik in een periode van drie maanden vijf keer behandeld. Dat is nu een half jaar geleden. Ze is nog steeds klachtenvrij en misschien wel het belangrijkst: ze voelt zich veel beter omdat ze ontspannen is, en zorgt dat ze ook ontspannen blijft.

Dokter Wendy Lin

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Wendy Lin

Afwijking aan de grote teen

Column dr. Wendy Lin; Handzenuw in de knel

Hielpijn is wél behandelbaar:

Je knie heeft zorg nodig

Uitstralende lage Rugpijn

Spierherstel het hele bewegen telt

Bij botbreuken ligt de focus vaak op herstel van het gewricht, zonder aandacht voor spierkrachtverlies. Maar als je noodgedwongen niet kunt bewegen, neemt de spiermassa razendsnel af. Gevolg: onnodig lang revalideren. Daar weet fervent hardloper Heidy van Beurden...

Vroeg kinderlijk trauma

Jaarlijks zijn 118.000 kinderen tot 18 jaar slachtoffer van vroegkinderlijk trauma. Het werkelijke aantal ligt veel en veel hoger. Veel gevallen blijven ongezien, onopgemerkt en onbehandeld. Met alle negatieve effecten van dien. Vooral trauma dat in de eerste zeven...

Uitgelezen: De helende kracht van de adem

Mijn boek De helende kracht van de adem biedt een grote verscheidenheid aan eenvoudige, directe en diepgaande oefeningen met de adem (Sanskriet: prana, Tibetaans: lung). Deze oefeningen kunnen het welzijn van lichaam, energie en geest op verschillende niveaus...

Wendy Lin avatar

Over de auteur

Dokter Wendy Lin woont sinds 1990 in Nederland en heeft een praktijk in Den Haag. Zij is in China opgeleid tot arts-acupuncturist in zowel westerse geneeskunde als traditionele Chinese geneeskunde en rondde de studie geneeskunde nogmaals af in Nederland.
Lees meer artikelen van Wendy Lin