15-06-2022

Zomerse ‘smaakwatertjes’

Pimp de smaak van water

Zeker op warme dagen en in de zomer klokken we ongemerkt heel wat suikerhoudende drankjes weg. Bijna 35 procent van onze calorie-inname is afkomstig van tussendoortjes, bleek uit de laatste voedselpeiling.1

Een groot deel daarvan wordt opgeslokt door frisdranken en sapjes. Nu ben ik zelf niet zo van zoete drankjes en vaak vragen mensen mij of ik ze niet drink vanuit gezondheidsoogpunt of vanwege de lijn. We weten immers al heel lang dat vloeibare calorieën geen gevoel van verzadiging geven en je daarom aan het eind van de dag vaak meer calorieën binnen hebt gekregen dan je nodig had.

De werkelijke reden dat ik ze niet drink, is, omdat ik zo gek ben op lekker eten! Ik verheug me elke dag zó op mijn lunch en diner. Wat laat ik nu weer voor lekkere creaties op mijn bord landen? De calorieën die ik niet binnenkrijg via tussendoortjes, sapjes en frisdranken heb ik lekker ‘opgespaard’ om overheerlijk te kunnen eten. En dat vind ik, elke dag weer, een fantastische beloning voor mijn bezuiniging op ‘lege-calorieën-die-niets-toevoegen-aan-je-vitaliteit’. Voor mij dus liever gezellig tafelen, dan tussendoortjes en drankjes!

Mijn alternatief zijn kruidige smaakwatertjes. Bovendien, en hopelijk gaan jullie dat ook ontdekken, is mijn alternatief megalekker en snel en superleuk om te maken. Wat ik er het allerleukste aan vind? Dat je eindeloos kunt variëren met verschillende en verrassende smaken. Het oog wil natuurlijk ook wat! Daarom voeg ik er op het laatst altijd een paar prachtige (uiteraard onbespoten) bloemen aan toe. Steevast komt dan de vraag: ‘Maar helpt het ook echt?’ Er gaat, bij regelmatig gebruik, zeker een bepaalde werking vanuit, net als bij kruidenthee. Maar de grote winst zit niet altijd in wat je eet of drinkt, maar steeds meer in wat je NIET eet of drinkt. Zo’n mooi basisch smaakwatertje zonder suiker, dat je bloedsuikerspiegel niet ontregelt, is gewoon pure winst voor je hormonen, brein, darmen en stresssysteem.

Een paar van mijn favorieten

Mediterraan bloemenwatertje: een paar blaadjes salie, lavendelbloemen, rozemarijntakjes, driekleurig viooltjes, een takje basilicum, citroenmelisse of citroenverbena, wat rood zomerfruit en een schijfje citroen.

Maagversterkend watertje: een paar schijfjes fijne gember, een theelepel zoethoutstukjes, wat venkelzaden en loof, een paar takjes munt, wat vijgen en een paar korreltjes Keltisch zeezout. En als je het in je omgeving hebt, wat takjes duizendblad of kaasjeskruidbloemen.

Relax watertje: een paar gekneusde korianderzaden, een paar lavendel- en/of basilicumbloemen, enkele takjes citroenverbena/citroenmelisse/citroenkruid, dille en/of venkelloof en een doormidden gesneden passievrucht. Heb je Roomse kervel? Doe daar ook een paar takjes van in.

Darmvriendelijk watertje: venkelzaden en venkelloof, paar karwijzaden, pepermuntblad, dillezaden en dilleloof, een doormidden gesneden passievrucht en eventueel bloemen van driekleurig viooltje, kaasjeskruid of oregano.

Bronnen
www.wateetnederland.nl/publicaties-en-datasets/publicaties

Het risico van zoet

Enkele mogelijke risico’s van zoete drankjes en (vruchten)sapjes en dat geldt ook de ‘zero’ varianten:
Het regelmatig drinken van zoete frisdranken en sapjes lijkt medeverantwoordelijk te zijn voor een groter risico op overgewicht, dementie, hart- en vaatziekten, depressie, laaggradige ontstekingen, insulineresistentie en metaboolsyndroom.1

Drankjes met zoetstoffen (zero sugar) lijken vooralsnog geen beter alternatief. Zij zouden met name de kans op een beroerte en dementie verhogen en net als suikerhoudende drankjes ook het risico op insulineresistentie.1
Zoetstoffen verhogen het risico op een disbalans in je darmen.2

Ze geven veel minder verzadigingsgevoel dan vast voedsel. Dat maakt het risico op extra calorie-inname groot.3

Onze (zeer regelmatige en dagelijkse) consumptie van suikers veroorzaakt ontstekingen die lang na kunnen ijlen. Zelfs binnen drie weken (met 600 ml suikerhoudende frisdranken per dag) werden in een onderzoek bij gezonde jonge mannen al verhoogde ontstekingsmarkers in het bloed aangetroffen.4

Bij gezonde jonge volwassenen veroorzaakt vooral fructose een verhoging van de ontstekingswaarde CRP in het bloed. Vloeibare fructose in de vorm van frisdrank lijkt meer klachten te veroorzaken dan fructose verwerkt in voedsel of glucose/sucrose in frisdrank.5

Regelmatige consumptie verhoogt mogelijk het risico op pancreasaandoeningen.6

Bronnen
1 Stroke. 2017 May; 48(5): 1129–1131
2 Adv Nutr. 2019 Jan; 10(Suppl 1): S31–S48
3 Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2011 Jul;14(4):385-90
4 Am J Clin Nutr. 2011; 94(2):479–485
5 Lipids Health Dis. 2014; 13: 195
6 Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2010 Feb;19(2):447-55

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

De medicijnen zijn heerlijk

In de Verenigde Staten konden de grote farmaceutische bedrijven rechtstreeks reclame maken voor hun middelen. Het gevolg daarvan was dat mensen hun arts onder druk zetten om een recept voor zo’n medicijn uit te schrijven. Door de invloed van sociale mediaplatforms is...

Rineke Dijkinga avatar

Over de auteur

Rineke Dijkinga heeft ruim vijtien jaar mensen met chronische klachten begeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Haar cliënten waren op zoek naar praktische tips en recepten en zo schreef ze in 2011 haar eerste boek waarin, naast gemakkelijke recepten, het ''weten over eten' de rode draad vormt. Sinds 2019 richt ze zich alleen nog op het verspreiden van haar kennis via artikelen, trainingen, lezingen en boeken. Om haar kennis omtrent de voedingswaarde van ons eten verder te verdiepen, kocht ze met de opbrengt van haar boeken een paar hectare landbouwgrond waar alles draait om 'gezondheidswaarde per hectare'.