Zo gemakkelijk werk je aan een gezonde zuur/basebalans. Een goede balans tussen zuurvormend en basisch voedsel draagt bij aan een optimale pH-waarde in je lijf en daarmee aan je totale gezondheid. Een optimale PH-waarde is een primaire voorwaarde om alle stofwisselingsprocessen zo goed mogelijk uit te kunnen voeren. En dat bepaalt voor een groot deel hoe fit, vitaal en gezond je bent.
Waarom is deze balans zo belangrijk?
Alle stofwisselingsprocessen in je lichaam zijn afhankelijk van enzymen (katalysatoren). Deze zijn op hun beurt afhankelijk van bijvoorbeeld een optimale temperatuur, een optimale pH-waarde, een gezonde stresscoping en een constante bloedsuikerspiegel. Als de pH-waarde verstoord is, kan dat consequenties hebben voor je vitaliteit. Er worden dan namelijk heel veel acties in werking gezet die energie kosten om de pH weer in balans te brengen. Als er veel energie verloren gaat aan bijvoorbeeld pH-handhaving, stress of bloedsuikerspiegelschommelingen, is er minder energie over voor andere processen in je lijf en brein. Een verstoring van het zuur/base-evenwicht is een ‘energieverslinder’ van de eerste orde. Gelukkig kan je er heel gemakkelijk aan werken als je even weet hoe het in elkaar steekt.
Hoe merk je dat je te zuur bent?
In je lichaam wordt een chronische overmaat aan zuren opgeslagen, vooral in bindweefsel. Cellulitis, huidklachten, stramme spieren en gewrichten kunnen zo typische kenmerken van verzuring zijn. Maar ook candida-infecties, hoofdpijnen, vermoeidheid (vooral ochtendmoeheid), een vieze adem, een onaangename zweetlucht en onverklaarbaar vocht vasthouden of gewichtstoename kunnen (mede) veroorzaakt worden door verzuring. Chronische vormen van verzuring kunnen leiden tot bijvoorbeeld laaggradige ontstekingen, immuniteitsproblemen, pijnklachten, botontkalking, reuma, jicht, nier-, gal- of blaasstenen.
Idealiter eet je zo’n 20 tot 25 procent verzurend voedsel en zo’n 75 tot 80 procent basisch voedsel.
Ezelsbruggetjes zuur/basen
Er zijn op internet ongelooflijk veel tabellen te vinden over welk voedingsmiddel basisch, verzurend of neutraal is. Het volgende ezelsbruggetje werkt misschien iets sneller:
- Basisch = volumineus, vers, vochtig, onbewerkt voedsel* (groente, fruit, kiemen, water, kruidenthee, aardappelen, zure rauwe zuivel)
- Basisch voedsel heeft een negatieve PRAL-waarde. Deze waarde drukt de geschatte zuurbelasting op het lichaam uit per 100 gram voedingsmiddel. Des te lager deze waarde, hoe basischer het is.
- Zuur = geconcentreerd, droog, bewerkt/kant-en-klaar, calorierijk en lang houdbaar voedsel. Zuur voedsel heeft een positieve PRAL-waarde. Des te hoger het getal, hoe meer verzurend het is.
Maar let op: frisdranken zijn ook vloeibaar, maar juist sterk verzurend, vooral de koolzuurhoudende frisdranken. Verder zijn ook vlees, vleeswaren, kaas en vis zuurvormend, ook al zijn ze niet lang houdbaar.
De top 5 van zuurvormende voeding zijn:
- Vlees en vleeswaren
- Zout voedsel, suiker en bewerkt voedsel
- Frisdrank bevat naast zuren uit suiker ook fosforzuur
- Koffie, zwarte thee, wijn (looizuur) en andere alcoholische dranken
- Soja en geraffineerde) granen
In dit artikel kan ik slechts een tipje van de sluier oplichten over de verstrekkende invloed van een gezonde zuur/base balans. Er zijn veel meer factoren die deze balans positief dan wel negatief beïnvloeden. Wil je je verder hierin verdiepen? Dan kan ik van harte het boek van Florentine van Vollenhoven aanbevelen: Verbasing over verzuring (verkrijgbaar in de online boekenshop).
![]() |
Leuk om te weten
- Aardappel is door de rijkdom aan kalium (en ook magnesium) een sublieme booster van basische mineralen. Dat geldt overigens ook voor andere witte groentes als schorseneren, pastinaken en asperges. Aardappelen lijken een beetje uit de gratie geraakt bij veel mensen, omdat ze flink bloedsuikerspiegel verhogend kunnen zijn (zeker als je ze bakt of frituurt) en/of omdat ze tot de nachtschaden behoren. Toch – en dat geldt wat mij betreft voor bijna alle onbewerkte voedingsmiddelen, tenzij er medische redenen tegen consumptie zijn – passen ze prima in een gevarieerd voedingspatroon. Zeker een koude aardappel want die bevat flink wat resistent zetmeel. Zo’n 4,5 gram per 100 gram. Resistent zetmeel is topvoedsel voor je darmbacteriën.
- Eet heel regelmatig zeewieren. Zeewier is een prachtige en lekkere bron van allerlei basische mineralen en sporenelementen. En er is voor ieders smaak wel iets te vinden. Houd je niet van de geur of de smaak van de zee? Gebruik dan bijvoorbeeld agar agar als geur-, kleur- en smaakloos zeewier. Dat is een ideaal bindmiddel ter vervanging van bijvoorbeeld gelatine.
- Kruisbloemige groente (bijvoorbeeld rucola, radijs, tuinkers), bladgroenten, pitten, zaden, rauwe ongezoete zuivel en citroensap zijn sterk basevormend. In het recept is alleen het ei een zuurvormend ingrediënt.
Maak kennis met Medisch Dossier
Proefabonnement
Sluit een proefabonnement af >> |
Gratis optiesLiever even gebruikmaken van de gratis opties? We hebben je er graag bij:
|
![]() |