Yoga zo goed tegen rugpijn dat de pillen weg kunnen

Als je een van de velen bent met chronische lagerugpijn, ga dan aan yoga doen. Daardoor nemen de ergste symptomen af en heb je geen pijnstillers meer nodig, zo blijkt uit een nieuw onderzoek.
Rugpijnlijders gingen zich vrijer bewegen, voelden minder pijn en konden hun pijnmedicatie staken na drie maanden een maal per week aan een yogasessie deel te nemen. In een onderzoek aan het Group Health Research Institute zijn de gunstige effecten van Viniyoga gemeten ten opzichte van gewone rekoefeningen bij een groep van 228 volwassenen met matige rugpijn. In beide groepen bleken de symptomen te verbeteren en het medicijngebruik af te nemen, wat niet verbazend is aangezien de onderzoekers zeiden dat de rekoefeningen erg op de yogabewegingen leken. In elk geval gebruikten de proefpersonen drie maanden na het einde van de yogalessen nog steeds geen medicijnen.
BRON: Arch Intern Med, 2011; 171: 2019-2026

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Pijnstillers: winst op korte termijn, problemen op lange termijn

Yoga voor lymfoedeem

Natuurlijke middelen voor de ziekte van Raynaud

Geen stress: ga breien, vissen of bloggen

De gezondheidswandeling

Column dr. Wendy Lin; Handzenuw in de knel

Anderhalf jaar geleden kwam een man in mijn praktijk. Hij was net gepensioneerd. Zijn hele leven was hij internationaal correspondent geweest, dus hij had veel tijd achter zijn toetsenbord doorgebracht. Tuinieren was de hobby waarin hij altijd zijn rust had gevonden....

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier