26-02-2021

Voeding Natuurlijk: Gezonde kooktechnieken

Vorige maand verscheen het nieuwste boek van Rineke Dijkinga. (H)eerlijk eten én weten komen in dit nieuwe boek weer samen. Een van de hoofdstukken gaat over hoe eten gezond klaar te maken en de essentie daarvan geven we hier weer, met uiteraard een recept.

Het blijft vreemd dat, als we echt overgaan naar culinaire verwennerij, we dan ook vaak overgaan tot ongezondere kooktechnieken en bereidingen: vlees roosteren, karamelliseren, bruine korstjes, frituren et cetera. Bij deze bereidingen ontstaan AGEs: Advanced Glycation Endproducts uit de zogenaamde Maillardreactie (de bruiningsreactie die ontstaat door verhitting van suiker en aminozuren). Deze reactie is verantwoordelijk voor de mooie bruine kleur en heerlijke geur van je broodkorst, het karamelliseren van suiker en de geur die het roosteren van vlees geeft. En ja, die ons vaak het water in de mond laat lopen.

Lange tijd werd gedacht dat deze AGEs vooral risicovol waren voor mensen met diabetes, nierproblemen of hart- en vaatziekten. AGEs zorgen namelijk dat suikers en eiwitten zich aan elkaar binden en dan sterke vrije radicalen vormen die bijdragen aan het risico op chronische laaggradige ontstekingen. Zeker je brein met zijn circa 100 miljard neuronen is gevoelig voor vrije radicalen. Ook je hartenvaatsysteem is gevoelig, omdat de binding tussen suikers en eiwitten ook tot verstarring en verharding van je vaten kan leiden. Ziektes die mogelijk een relatie hebben met te veel AGEs zijn onder meer: diabetes en de complicaties ervan (oog-, nier-, hart- en vaatproblemen), insulineresistentie, de ziekte van Alzheimer, chronische ontstekingen.1,2

Onder invloed van deze ziektes kan het lichaam zelf nog meer AGEs gaan aanmaken. Daarom is preventie en beperking van AGEs via de voeding en in je keuken een gezonde stap voor iedereen, of je nu gezond of ziek bent. En wat het mooie is: daaraan kunnen we zelf veel doen. Met bijvoorbeeld de manier waarop we  ons voedsel bereiden. En de keuzes  die we maken.

Dit artikel is overgenomen uit het meest recente boek van Rineke Dijkinga Je brein vitaal, met elke hap een gezonde stap. Dit boek is te bestellen via de webshop van Medisch Dossier.

 

Tips om AGEste verminderen

  • Minder dierlijk eiwit eten (rood vlees, vis en zuivel staan in de top 3 van voeding die AGEs bevat/creëert) Als je kiest voor vlees, kies dan voor wit vlees.
  • Onbewerkt eten kopen en dit zelf op een gezonde manier klaarmaken. Koken en pocheren, waarbij je tot maximaal 100 graden verhit, zijn beduidend gezondere keuzes om de hoeveelheid AGEs te verlagen.
  • Een ei koken, pocheren of er een roerei van maken, is gezonder dan een ei bakken. Het eiwit van een ei bevat minder AGEs dan het eigeel. Bij normaal gebruik eet je gerust de dooier die wat meer AGEs-vorming geeft, want deze bevat zeer waardevolle stoffen voor ons brein en hormoonsysteem.
  • Ben je je te buiten gegaan aan AGEs op een feestje, diner of barbecue? Verminder de AGEs-inname de dagen daarna even heel drastisch en maak dan zeker gebruik van gezondere kooktechnieken als stomen, pocheren en sudderen.
  • De inname van antioxidanten (kruiden, specerijen, groente, fruit) verhogen.
  • Royaal gebruik van kruiden en specerijen heeft drie grote voordelen: de aanwezige polyfenolen (heilzame chemische verbindingen die voorkomen in planten) kunnen AGEs opruimen/afbreken, je vermindert de AGEs-vorming, je breekt ze af en je smaakpapillen worden geprikkeld met overheerlijke diverse smaken.1
  • Snelle koolhydraten (met een hoge glycemische lading) en suikers verminderen. Als je pasta eet, kies dan bijvoorbeeld voor boekweit met een lage glycemische lading. Of kies voor hele, gekookte graankorrels zoals gerst of haver (zie ook schema op p64). Preventief lijkt dit voor iedereen gezond.

Bronnen
1 Oxid Med Cell Longev. 2017; 2017: 7039816
2 J Alzheimers Dis. 2015;45(3):965-79

 

Maak kennis met Medisch Dossier

Proefabonnement

  • 3 Nummers voor € 15
  • Toegang tot het online archief
  • Stopt automatisch

Sluit een proefabonnement af >>

 

Gratis opties

Liever even gebruikmaken van de gratis opties? We hebben je er graag bij:

 

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Het laatste woord; Gewoon een dagje ouder?

Uit nieuw onderzoek zou blijken dat statines geen spierpijn veroorzaken. Onderzoekers hebben namelijk vastgesteld dat oudere mensen last hebben van pijntjes. Er zijn meer dan genoeg onderzoeken die laten zien dat statinegebruikers veel pijn lijden ‘Het lijdt geen...

Uitgelezen; Leer je hond,kat of konijn kennen

De auteurs zijn beiden holistisch dierenarts en laten je in dit boek kennismaken met de Vijf Elementen, een duizenden jaren oude stroming binnen de Chinese geneeskunde. Het doel is om eigenaren van honden, katten en konijnen te leren begrijpen waarom een bepaald dier...

Lasertherapie voor een kerkuil

Proefondervindelijk bewijsIn een NRC-artikel begin dit jaar over lasertherapie en long covid trekken alle bevraagde medisch deskundigen de werking van lasertherapie in twijfel.1 Het succes zou te maken hebben met het placebo-effect van de behandeling. Maar wilde...

Een vertraagde schildklier

Steeds meer mensen hebben te maken met schildklierproblemen. Bij lichte afwijkingen worden deze niet altijd behandeld. Ralph Moorman pleit ervoor dat wel te doen. In dit artikel legt hij uit wat je zelf kunt bereiken met voedings- en leefstijlinterventie. Een huisarts...