In het hoofdartikel las je al over het belang van voldoende vitamine C en dat onder invloed van bijvoorbeeld luchtvervuiling, roken, (virus)infecties, een verlaagde weerstand, maar ook chronische stress je behoefte aan vitamine C stijgt. De meeste dieren maken zelf vitamine C aan en wanneer zij gestrest zijn, is dat wel vier tot tien keer meer dan in rust. Ook mensen hebben veel meer vitamine C nodig in stressvolle periodes.
Er zijn voedingswetenschappers die uitgaan van 1000 – 3000 mg vitamine C per dag in tijden van stress of dreigende virussen. Mensen kunnen echter zelf geen vitamine C aanmaken en zijn aangewezen op hun voeding, maar het valt niet mee om die hoeveelheid uit je voeding te halen.
Vitamine C is een wateroplosbare vitamine. Dat betekent dat je lichaam er geen voorraadje van kan aanleggen en dat je bij voorkeur aan elke maaltijd (en het liefst ook bij elk tussendoortje, als je die eet) een vitamine C-bron toevoegt. Ook is het daarom aan te bevelen om in al je maaltijden meerdere vitamine C-bronnen te verwerken.
Symptomen C-tekort
Scheurbuik, het ultieme signaal van een vitamine C-tekort, kennen we gelukkig niet meer. Maar wist je dat er toch signalen kunnen zijn die mogelijk op een tekort aan vitamine C kunnen duiden, ook al voel je je verder gezond? Typerende symptomen zijn:
- snel bloedend tandvlees
- slecht gebit
- trage wondgenezing
- snel blauwe plekken en/of snel (onderhuids) bloeden
- bloedarmoede/ijzergebrek
- niet te verklaren vermoeidheid
- gebrek aan eetlust en daardoor onverklaarbaar gewichtsverlies
- cellulitis
- snelle en/of vroegtijdige huid-veroudering
- zwak bindweefsel (peesblessures, snel spierpijn, spataderen etc)1,2
Uiteraard kunnen deze symptomen ook totaal andere oorzaken hebben. Ook als je geen van deze symptomen herkent, raad ik iedereen aan om zeker 400 tot 500 gram groente en 250 gram fruit per dag te eten. Extra vitamine C voeg je ook heel gemakkelijk toe door je maaltijden te pimpen met kruiden en specerijen. In het kader rechts is te zien dat kruiden en specerijen goede leveranciers van vitamine C zijn. En nee, gigantische hoeveelheden vitamine C krijg je daarmee niet op je bord. Zeker niet als je de kruiden gedroogd gebruikt. Maar het is wel een superlekkere en goede aanvulling. Vul eventueel aan met supplementen, als er factoren zijn die voor een extra behoefte aan vitamine C zorgen.
Pas wel op met medicijnen. Vitamine C-supplementen kunnen de werking van bepaalde medicijnen positief beïnvloeden en soms zelfs bijwerkingen tegengaan. Maar in sommige gevallen, zoals bij bloedverdunners kan de beïnvloeding ook negatief zijn. Te hoge doseringen vitamine C kunnen ook ongewenste klachten geven. Overleg dus altijd met je behandelend arts of apotheker.
![]() |
Een must
Voldoende vitamine C is een must voor elk mens die gezond wil zijn en blijven. De door het Voedingscentrum aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 75 mg is gericht op het voorkomen van tekorten, maar logischerwijs niet voldoende voor een zo optimaal mogelijke gezondheid. Zeker niet omdat vitamine C, los van haar taken voor je afweersysteem ontelbare andere taken heeft in ons lichaam: de aanmaak van neurotransmitters, de omzetting van essentiële vetzuren, de omzetting naar carnitine, de aanmaak van bindweefsel, et cetera. Mensen die extra baat hebben bij voldoende vitamine C zijn diegenen die:
- onder invloed van chronische stress verkeren (waardoor er meer oxidatieve stress is) of die uitgeput zijn door chronische stress;
- bepaalde medicijnen gebruiken (antibiotica, anticonceptie, maagzuurremmers, bloedverdunners et cetera);
- chronische ontstekingen hebben, zoals bij het metaboolsyndroom.3 Als ons immuunsysteem chronisch geactiveerd wordt door een laaggradige ontsteking zorgt dit voor meer oxidatieve stress waardoor ook onze behoefte aan vitamine C toeneemt;
- tekenen van een tekort hebben;
- een lekke darm/leaky gut of een gebrek aan maagzuur hebben, omdat de opname van onder andere vitamine C hierdoor belemmerd wordt;
- gevoelig zijn voor (cholesterol)gal-stenen.4
![]() |
BRONNEN:
1 Moolenburgh, H.C. (2011). U kunt meer dan u denkt. Uitgeverij Lemniscaat
2 www.orthokennis.nl/nutrienten/vitamine%20C
3 Redox Biol. 2019 Feb; 21: 101091
4 Pharmacol Res. 2019 Aug;146:104321