Spring op de fiets

Gaat u altijd met de trein of auto naar uw werk? Neem voortaan de fiets of ga lopen: dat kan verschil maken voor uw gezondheid.
De dagelijkse reis naar uw werk en terug kan uw leven redden. Maar alleen als u niet meer met de auto of het openbaar vervoer reist, en in plaats daarvan gaat fietsen of lopen. Een actievere manier om naar uw werk te gaan kan uw kans op hart- en vaatziekten, een dodelijk hartinfarct en zelfs op kanker verkleinen.
Deze risicodaling is afhankelijk van de afstand die u dagelijks aflegt, en of u loopt of fietst. Het zal u niet verbazen dat de kans dat u een van genoemde ziekten krijgt, afneemt naarmate u langer onderweg bent. Lopen blijkt bijvoorbeeld een enorme impact te hebben op uw gezondheid en levensduur, maar alleen als u minimaal 10 kilometer per week aflegt.
Om de invloed van ‘actief pendelen’ te bepalen, keken onderzoekers van de Universiteit van Glasgow naar de leefstijl en gezondheid van 263.450 mensen. Zij hadden een gemiddelde leeftijd van 52 jaar, waren in loondienst en gingen dagelijks lopend of fietsend naar hun werk.1
Nadat de onderzoekers de gegevens hadden gecorrigeerd voor zaken als roken en andere lichaamsbeweging zoals fitness, konden ze nagaan wat het effect van actief pendelen was op hartziekte, kanker, en sterfgevallen als gevolg hiervan.
De resultaten verschilden van persoon tot persoon, maar fietsen bleek het meeste voordeel op te leveren. Dat komt mogelijk doordat het een intensievere vorm van bewegen is dan lopen. De daling van het risico gold voor alle aandoeningen, van hart- en vaatziekten en kanker tot het sterfterisico in het algemeen. Alle deelnemers die lopend naar hun werk gingen, hadden minder kans op hartziekte en sterfte. Maar de impact was beduidend groter bij degenen die vaker liepen, en minstens 10 kilometer per week.
Vreemd genoeg was het beschermende effect minder groot bij de mensen die deels lopend en deels fietsend naar hun werk gingen.
Beperk uw risico
Lopen of fietsen naar uw werk verlaagt de kans dat u hartziekte of kanker krijgt, en ook de kans dat u aan een van de twee overlijdt. Uw risico is lager dan dat van iemand die altijd met de auto of de trein naar zijn werk gaat. Hoeveel lager? Dat hangt af van de lengte van uw reis, en of u fietst of loopt. Maar omdat de steekproefomvang soms klein was, kwamen er enkele afwijkende resultaten naar boven. Zo leek de kans om aan kanker te overlijden groter voor iemand die een kort stukje naar zijn werkt loopt dan voor iemand die helemaal niet naar zijn werk loopt.
Om de risicoafname te bepalen, zijn in de studie de trein- en autoreizigers op 100 gezet (als referentiewaarde), wat dus niet betekent dat het 100 procent zeker is dat zij een hartziekte of kanker krijgen!

Nadelig effect Risicoafname
Sterfte door hartziekte
Woon-werkverkeer per auto/trein 100
Korte afstand lopen 70%
Lange afstand lopen 47%
Korte afstand fietsen 71%
Lange afstand fietsen 48%

Krijgen van hartziekte
Woon-werkverkeer per auto/trein 100
Korte afstand lopen 79%
Lange afstand lopen 59%
Korte afstand fietsen 67%
Lange afstand fietsen 53%

Sterfte door kanker
Woon-werkverkeer per auto/trein 100
Korte afstand fietsen 86%
Lange afstand fietsen 55%

Krijgen van kanker
Woon-werkverkeer per auto/trein 100
Korte afstand lopen 96%
Lange afstand lopen 89%
Korte afstand fietsen 80%
Lange afstand fietsen 44%

Literatuur
1 BMJ, 2017; 357: j1456
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Charlotte Watts

Healthy Living: Doe het rustig aan

Gezond Leven: Haal diep adem

Gezond leven: Werken aan weerstand

Gezond leven: Samen doen

Gezond leven: Beweging tegen verslaving

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Charlotte Watts avatar

Over de auteur

Charlotte is een bekroonde voedingstherapeut met meer dan 20 jaar ervaring en een Senior Yoga Alliance yogadocent en -trainer, die lesgeeft sinds 2007. Zij heeft veel boeken geschreven, waaronder mijn nieuwste Good Mood Food, Yoga Therapy for Digestive Health en The De- Stress-effect.
Lees meer artikelen van Charlotte Watts