25-10-2022

Regenboog-‘nasi’: voor de bloedsuikerspiegel

Het artikel over fibromyalgie in deze editie eindigde met de zin: ‘Kortom, met voeding en suppletie valt veel winst te behalen bij fybromyalgie’.

Daarom zoom ik nu in op een aantal aspecten die Cindy de Waard benoemde. Want bij fybromyalgie spelen neurotransmitters als serotonine, GABA, glutamaat, insulineresistentie en darmgezondheid een rol.

Voedingsmiddelen die bijdragen aan een gezonde insulinehuishouding, zorgen bijna altijd ook voor een gezonde darm. En omgekeerd. Een gezonde darm draagt bij aan vermindering van ontstekingsreacties en is de belangrijkste leverancier voor de aanmaak van neurotransmitters als serotonine en GABA. Dus als je gezond eet, werkt dat meestal door op verschillende processen in je lichaam. Daarom nu dit heerlijke, kleurrijke en betaalbare recept dat ondersteunend werkt voor fybromyalgie, de insulinehuishouding en de darmgezondheid.

Een paar factoren die het risico op insulineresistentie verminderen:

Eet volgens de mediterrane principes(1)
Je kunt deze principes op elke wereld-keuken toepassen of je nu Indiaas, Aziatisch of Hollands wilt eten.

  • Minder calorieën, maar wel optimale calorieën: gezond, divers, onbewerkt lijkt een van de beste opties voor een optimale suikerstofwisseling.2
  • Omega 9-vetzuren als olijfolie, noten, avocado (olie) en voldoende omega 3-vetzuren.3
  • Divers eten met veel prebiotische vezels uit groente, fruit, bonen, noten, zaden, volkoren producten, want een gezonde darm vermindert het risico op het ontstaan van insulineresistentie.4

Kies voor voeding met een lage glycemische lading

  • Het westerse voedingspatroon is erg rijk aan hoog-glycemische voeding en verhoogt zo het risico op ontstekingen en insulineresistentie.5 In het overzicht bij de derde tip zie je hoe je met eenvoudige aanpassingen in je voeding laag-glycemisch(er) eet. Het leuke hieraan is dat het zo eenvoudig is om het anders te doen: of je je muesli van tarwe of havermout maakt, is een wereld van verschil voor je suikerstof-wisseling.

Werk aan een gezond dag-nachtritme(6). Slaapverstoring kan een op zichzelf staande oorzaak voor insulineresistentie zijn.

Ga nuchter bewegen of probeer 12 tot 14 uur niet eten. Hiermee spoor je je (spier)cellen aan om glucose op te nemen.7

 

[su_spoiler title=”Bronnen”]Bronnen
1 www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2225168/
2 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15205477/
3 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19689829/
4 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30901505/
5 https://joe.bioscientifica.com/view/journals/joe/216/1/T1.xml
6 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25831477/
7 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10683091/
8 www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5266861
[/su_spoiler]

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

De medicijnen zijn heerlijk

In de Verenigde Staten konden de grote farmaceutische bedrijven rechtstreeks reclame maken voor hun middelen. Het gevolg daarvan was dat mensen hun arts onder druk zetten om een recept voor zo’n medicijn uit te schrijven. Door de invloed van sociale mediaplatforms is...

Rineke Dijkinga avatar

Over de auteur

Rineke Dijkinga heeft ruim vijtien jaar mensen met chronische klachten begeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Haar cliënten waren op zoek naar praktische tips en recepten en zo schreef ze in 2011 haar eerste boek waarin, naast gemakkelijke recepten, het ''weten over eten' de rode draad vormt. Sinds 2019 richt ze zich alleen nog op het verspreiden van haar kennis via artikelen, trainingen, lezingen en boeken. Om haar kennis omtrent de voedingswaarde van ons eten verder te verdiepen, kocht ze met de opbrengt van haar boeken een paar hectare landbouwgrond waar alles draait om 'gezondheidswaarde per hectare'.