Na de feestdagen met alle verzurende feesthapjes zijn je darmen en lever wel toe aan rust. Dat kan met dit recept.
Door: Rineke Dijkinga
Stoffen die door je darmen worden opgenomen, maar niet in het lichaam thuishoren, worden idealiter door de lever afgebroken en afgevoerd. Dit kunnen onbruikbare ingrediënten uit voeding zijn, zoals bepaalde E-nummers of vulstoffen, maar ook toxische stoffen uit het milieu of residuen van bestrijdingsmiddelen in voeding. En niet te vergeten allerlei schadelijke stoffen die je darmen zélf aan kunnen maken als je spijsvertering niet in balans is.
Hoe dan ook, als je darmen de onbruikbare/schadelijke stoffen niet hebben afgevoerd richting toiletpot, worden ze opgenomen in je bloedbaan. Je lever moet ze dan onschadelijk zien te maken. Als het de lever lukt om ze af te breken, worden ze met behulp van gal teruggestuurd naar de darmen, zodat ze alsnog richting toiletpot gedirigeerd kunnen worden. Om z’n werk goed te kunnen doen, heeft je lever een flink arsenaal aan voedingsstoffen nodig. Dat las je al op p40 in het artikel ‘Wat heb jij op je lever?’ Lukt het je lever en andere uitscheidingsorganen niet om de schadelijke (vooral vetoplosbare) stoffen af te breken en af te voeren, dan worden ze opgeslagen in vette organen als brein, borsten en prostaat. Met alle gevolgen van dien.
Door onbespoten, onbewerkt en volwaardig voedsel te kiezen, geef je je lever een stukje rust. Je eet dan wel de voedingsstoffen die nodig zijn voor de ontgifting, maar aanzienlijk minder stoffen waardoor je lever hard moet werken om ze kwijt te raken. Winst dus! Zeker in de weken na de feestdagen met alle feesthapjes is het voor menigeen een goed plan om je darmen en lever even wat rust te gunnen en ze extra te ondersteunen.
Met dit recept krijg je een mooie aanvulling van zwavel (ui, knoflook, spinazie) chlorofyl (spinazie, zeewier), selenium (paranoten, zeewier), magnesium (spinazie, koriander, tarwekiemen) en choline (oesterzwammen, edelgistvlokken, doperwten), betaïne (spinazie, oesterzwammen) en B-vitamines (specerijen, kiemen, edelgistvlokken): stoffen die van vitaal belang zijn om je lever zijn ontgiftende taken te laten uitvoeren. En om je lever glutathion te laten aanmaken. Glutathion kun je niet kant-en-klaar eten. Het moet worden aangemaakt via allerlei verschillende stoffen zoals aminozuren, zwavel, selenium, magnesium, B-vitamines, vitamine C, E en chlorofyl. In dit recept is een groot deel ervan verwerkt. Mooi toch, dat je met zulke snelle, simpele en lekkere gerechten je lever een handje kunt helpen?
Chlorofyl onmisbaar voor een gezonde leefstijlChlorofyl kan allerlei toxische stoffen aan zich binden, waaronder zware metalen als kwik, amalgaam, uranium, aluminium, koper, chroom, lood en cadmium1, maar ook PAK’s (dit zijn organische verbindingen die kunnen ontstaan als je eten laat aanbranden), dioxine2, en aflatoxine,3,4 alcohol en pcb’s. Zo kunnen deze toxische stoffen met de ontlasting afgevoerd worden, zodat ze niet worden opgenomen in ons bloed. Als er één stof is die in het maag-darmkanaal toxische stoffen kan wegvangen, dan is het wel chlorofyl. Chlorofyl is dus voor iedereen die met voeding en leefstijl wil bijdragen aan zijn/haar gezondheid belangrijk, maar zeker voor mensen die:
Let wel, veel, ook de in de bronnen genoemde, wetenschappelijke onderzoeken naar chlorofyl zijn gedaan met de synthetische variant chlorofylline.4 Dit is stabieler en goedkoper dan natuurlijk chlorofyl. Dat betekent dat lang niet alles wat wordt beweerd over chlorofyl onomstotelijke vast hoeft te liggen, omdat de werking ervan getest kan zijn met chlorofylline. Ook zijn de meeste onderzoeken gedaan met ratten en dat houdt in dat positieve resultaten niet een-op-een kunnen worden doorvertaald naar de mens. Bronnen |
![]() |
Rineke Dijkinga heeft ruim vijftien jaar mensen met chronische klachten begeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Haar cliënten waren op zoek naar praktische tips en recepten en zo schreef ze in 2011 haar eerste boek waarin, naast gemakkelijke recepten, het ‘weten over eten’ de rode draad vormt. Sinds 2018 richt ze zich alleen nog op het verspreiden van haar kennis via artikelen, trainingen, lezingen en boeken. Om haar kennis omtrent de voedingswaarde van ons eten verder te verdiepen, kocht ze met de opbrengst van haar boeken een paar hectare landbouwgrond waar alles draait om ‘gezondheidswaarde per hectare’.
Proefabonnement
Sluit een proefabonnement af >> |
Gratis optiesLiever even gebruikmaken van de gratis opties? We hebben je er graag bij:
|
![]() |