Health Corner -Voeding Tips

In het verlengde van de reportage over superfoods  hebben we onder meer onze vaste auteur Rineke Dijkinga gevraagd naar kijk- en luistertips die gaan over voedselonderwerpen in brede zin.

Rineke is helemaal ‘into’ de luisterboeken, zo blijkt. Plus nog een aantal tips uit de inbox van de redactie.

Homo energeticus

De eerste tip van Rineke is Homo energeticus van Peter Aelbrecht. Hierin wordt helder uitgelegd hoe je met een totaalaanpak en met het juiste eetplan je darmen weer gezond kunt maken. En gezonde darmen zijn voor Aelbrecht het startpunt om energieproblemen, zoals CVS, fibromyalgie, burn-out en bepaalde vormen van depressie, aan te pakken. Homo energeticus is oorspronkelijk uitgebracht in 2007 en in 2020 opnieuw uitgegeven als luisterboek.

Homo energeticus is verkrijgbaar in onze online boekenshop >>>

Leugens op je bord

Voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer (69) stelt in zijn boek De leugens op mijn bord, dat in februari 2022 verscheen, dat veel voedingsmiddelen die keurig aan alle levensmiddelenwetgeving voldoen toch niet integer zijn. In deze podcast die ter gelegenheid van zijn boek verscheen, praat hij met Willem Paul de Mooij van VMT en legt hij uit wat er mis is. Een van de oorzaken ziet hij in de prijsdruk die wordt opgevoerd door supermarkten.

Beluister Leugens op je bord >>>

Het geheim van de schildpad

Geïnspireerd op de dierenwereld biedt Het geheim van de schildpad van arts en verouderingswetenschapper David van Bodegom nieuwe inzichten over eten, werken, sporten en slapen die ons kunnen helpen om langer gezond en gelukkig te leven. Wil je meer weten? In de septembereditie van 2020 interviewden wij Van Bodegom uitgebreid over veroudering en hoe je je fysieke aftakeling kunt beïnvloeden.

Het geheim van de schildpad is verkrijgbaar in onze online boekenshop >>>

De mooie voedselmachine

De mooie voedselmachine van Giulia Enders is een informatief en gemakkelijk te lezen boek over de spijsvertering. Enders schrijft openhartig en humoristisch over onder meer poepen, slokdarm, immuunsysteem, de darmen, glutenallergie en probiotica. Ook de relatie tussen darmen en hersenen komt aan bod. Net als Rineke pleit Enders voor een gezonde balans in je darmflora. Als je lekker in je vel wilt zitten, gezond oud wilt worden en gelukkiger wilt leven, moet je immers goed voor je darmen zorgen.

Verkrijgbaar: bij meerdere boekhandels

Voeding en kanker

De diëtisten van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam hebben een podcastserie gemaakt over voeding en kanker als aanvulling op de voorlichting en begeleiding van mensen met kanker. In de podcast bespreken ze onderwerpen die ze vaak tegenkomen in de praktijk, zoals smaakverlies, feiten en fabels en medische voeding bij kanker.

Host van de podcast is Maartje Brandt, diëtist bij het Antoni van Leeuwenhoek. Luisteraars krijgen niet alleen achtergrondinformatie en veel uitleg van de professionals, maar vooral praktische tips en adviezen.

Beluister de podcast hier >>>
(Te beluisteren via: podcastapps, zoals Spotify en Apple Podcasts)

Koe-dialogen

Bert van Ruitenbeek, adviseur duurzame landbouw en voeding en directeur van Stichting Demeter, gaat in de driedelige podcastserie Koe-dialogen in gesprek met wetenschappers en biodynamische boeren over de toekomst van de koe. De koe houdt ons als het ware een spiegel voor als het gaat om de ontwikkeling van vraagstukken over klimaat, biodiversiteit, gezondheid en dierenwelzijn. En kijk je in die spiegel, aldus Van Ruitenbeek, dan zie je een roep om vertraging en verbinding ‘als we ons niet letterlijk dood willen groeien’.

Beluister Koe-dialogen hier >>>
www.stichtingdemeter.nl

Gezond gesprek

Gezond gesprek, de podcast van Gezondheidsnet, is al eerder in deze rubriek voor het voetlicht gebracht. De podcasts worden gehost door journalist, diëtist en leefstijlexpert Karine Hoenderdos. In Alles over de Gecombineerde Leefstijl Interventie spreekt zij met leefstijlcoaches Ester Janssen en Nicole Philippens. Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) is een twee jaar durend programma waarin je leert hoe een gezonde leefstijl ook echt beklijft.

GLI wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Beluister Gezond Gesprek hier >>>
(Te beluisteren via: podcastapps, zoals Spotify en ITunes)

LeefstijlLab

LeelfstijlLab vindt verandering van onze leefstijl een behoorlijke uitdaging. Deze podcast is voor iedereen die meer wil weten over leefstijlgerichte gedragsverandering. Host is Roel Hermans. Hij doet al meer dan tien jaar onderzoek naar voorspellers van een (on)gezonde leefstijl. In deze podcastserie praat hij met wetenschappers en professionals over de wetenschap achter leefstijlverandering en gaat hij de strijd aan met de vele fabels die rondgaan over dit onderwerp.

Beluister LeefstijlLab hier >>>

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Rineke Dijkinga

Flemming Lehrmann over Lichtvoedsel

Basisrecept voor elke dag

Vervroegde overgang

Power voor je brein

De analogie tussen bodem, darmen en brein

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Rineke Dijkinga avatar

Over de auteur

Rineke Dijkinga heeft ruim vijtien jaar mensen met chronische klachten begeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Haar cliënten waren op zoek naar praktische tips en recepten en zo schreef ze in 2011 haar eerste boek waarin, naast gemakkelijke recepten, het ''weten over eten' de rode draad vormt. Sinds 2019 richt ze zich alleen nog op het verspreiden van haar kennis via artikelen, trainingen, lezingen en boeken. Om haar kennis omtrent de voedingswaarde van ons eten verder te verdiepen, kocht ze met de opbrengt van haar boeken een paar hectare landbouwgrond waar alles draait om 'gezondheidswaarde per hectare'.
Lees meer artikelen van Rineke Dijkinga