Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen hanteren. Drie belangrijke punten kunnen helpen om beter met emoties om te gaan, waardoor je minder snel of zelfs geen last krijgt van psychische klachten en mogelijk zelfs psychisch-emotionele groei kunt realiseren.

 De sleutel tot herstel en groei is overgave

  1. Emoties verteren

Het verteren van emoties kun je vergelijken met het verteren van voedsel. Als je je voedsel niet goed verteert, dan verstopt alles en word je er ziek van. Negatieve emoties zou je kunnen vergelijken met voedsel dat je niet lust of zelfs ‘vies’ vindt. Als jij een bord met voedsel voor je hebt staan dat je ‘niet lust’ en weigert om dat bord leeg te eten, of sterker nog: als je ontkent dat dat voedsel er staat, dan kun je dat voedsel nooit verteren. Een bord met ‘vies eten’ kun je weggooien. Maar emoties zitten al in je lijf, dus weggooien is geen optie meer. Door emoties te erkennen en te aanvaarden, breng je een soort ‘verteringsproces’ op gang, waardoor je je lichaam en psyche ‘verlost’ van een belasting van je totale systeem.

  1. Jezelf beter leren kennen

De eerste stap bij het leren omgaan met emoties is: neem er kennis van. Kennis voorkomt paniek en wanhoop. Zorg dat je het fenomeen ‘emoties’ onderzoekt, verdiep je erin. Op het moment dat je weet hoe het werkelijk zit, ben je al een stuk verwarring kwijt en dat scheelt echt. Wees vooral bloedeerlijk tegenover jezelf en vraag je telkens af: ‘Wat voel ik eigenlijk werkelijk?’ Soms voel je vijf emoties tegelijkertijd. Dat is verwarrend, zeker als ze ook nog tegenstrijdig lijken. Neem er de tijd voor! Hoe meer tijd je hiervoor neemt, hoe minder tijd je uiteindelijk nodig zult hebben. Op die manier leer je jezelf en je emoties steeds beter kennen en hanteren. En dat is psychisch-emotionele groei!

  1. Ellende niet bagatelliseren

Het leven is niet altijd leuk. Doordat je mogelijk vervelende dingen hebt meegemaakt, voel jij je ook niet altijd fijn. We zijn geneigd om tegen dat gevoel te vechten, maar dan duw je het alleen maar weg. De sleutel tot herstel en eventuele groei is ‘overgave’ aan een situatie die al ís ontstaan. Dit betekent erkennen dat de ellende er is en niet ontkennen, maskeren of bagatelliseren met behulp van negatieve creativiteit, want dat activeert alleen maar angst. Aan iets dat er zogenaamd niet is, kun je niets doen. Door erkenning van de problematiek ontstaat de mogelijkheid om ‘iets’ te doen. En door overgave daaraan, activeer je ook positieve creativiteit om een en ander op te lossen, te verteren, aan te pakken, te veranderen enzovoort. Iets dat je niet aanvaardt of wat er zogenaamd niet is, kun je ook niet hanteren.

Meer informatie: et-emergo.nl

Anja Jongkind en Greet Vonk

Bron

  1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/wps.21087

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Luister naar je gevoel maar bepaal zelf je handelen

De positieve effecten van voetreflextherapie

Gordelroos en netelroos; een natuurlijke blik

De borsten

Eten als medicijn

Column dr. Wendy Lin; Handzenuw in de knel

Anderhalf jaar geleden kwam een man in mijn praktijk. Hij was net gepensioneerd. Zijn hele leven was hij internationaal correspondent geweest, dus hij had veel tijd achter zijn toetsenbord doorgebracht. Tuinieren was de hobby waarin hij altijd zijn rust had gevonden....

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier